Gebruik van VPN spoedig verboden in Rusland

Het gebruik van een VPN of soortgelijke anonimiserende software is vanaf 1 november verboden in Rusland. De Russische president heeft daarvoor zijn handtekening gezet onder een nieuwe wet.

De Russische overheid wil daarmee voorkomen dat inwoners van het land geblokkeerde sites alsnog kunnen bezoeken, schrijft onder andere persbureau Reuters. In de afgelopen jaren zijn er meer dan 1000 sites in Rusland geblokkeerd.

De overheid doet dit naar eigen zeggen in het kader van de nationale veiligheid, maar ook veel onschuldige websites en blogs zijn er de dupe van. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwssite met informatie over homoseksualiteit. Ook sites die kritisch zijn op Poetin, zijn geen lang leven beschoren.

Handhaving

Naast VPN's wordt ook het gebruik van proxies en Tor verboden. Wat betreft de handhaving van de wet moeten providers hun klanten in ieder geval de toegang ontzeggen tot websites die dit soort diensten en programma's aanbieden.

Poetin ondertekende hiernaast nog een wet die het gebruikers van sociale media verplicht om hun telefoonnummers aan hun accounts te koppelen.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Internet

Tags: rusland, vpn, tor