abonneren

Gallery: online fotogalerij

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Reacties beheren
  3. > Gebruikers beheren
  4. > Modules toevoegen
  5. > Uiterlijk aanpassen
  6. > Taal en onderhoudsmodus instellen
  7. > Installeren
  8. > Foto’s uploaden
Wie ‘online fotogalerij’ hoort, denkt onwillekeurig aan populaire diensten als Picasa en Flickr. Handig, dat wel, maar misschien geef je er de voorkeur aan je fotoalbums geheel in eigen beheer te houden. Dat kan met een gratis tool als Gallery.

In het tweede deel van de serie ‘Draai je eigen server’ stellen we je Gallery voor. Een gratis opensource-tool voor het organiseren en beheren van online fotoalbums, eventueel als onderdeel van je website. Net als het pakket dat we in PCM 7 hebben besproken (DokuWiki) heeft ook Gallery een webserver nodig, (Apache 2.2 of hoger), plus een MySQL database (5.0 of hoger) en php (5.2.3 of hoger). Een AMP-server dus (zie PCM 7) en die is beschikbaar voor verschillende platformen. Zoals we in het vorige artikel al schreven: waar mogelijk maken we in deze reeks gebruik van kant en klare Bitnami-stacks onder Windows. De installatie en initiële configuratie houden we hier kort, aangezien die in het vorige artikel al uitvoerig aan bod kwamen.

Surf naar bitnami.com en klik op Download now in de rubriek On your Desktop en vervolgens op Gallery. Met de Installer-knop haal je de nodige software voor Windows binnen, een download van zo’n 57 MB. Mocht je met Gallery toch onder Mac OS X of Linux aan de slag willen: de link View all operating systems and download options brengt je naar de betreffende pagina.

bitnamigallery.png
Bitnami heeft ook voor Gallery stacks klaar staan!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Internet

Tags: workshop, Gallery

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord