}
abonneren

Gallery: online fotogalerij

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Reacties beheren
  3. Gebruikers beheren
  4. Modules toevoegen
  5. Uiterlijk aanpassen
  6. Taal en onderhoudsmodus instellen
  7. Installeren
  8. Foto’s uploaden
Wie ‘online fotogalerij’ hoort, denkt onwillekeurig aan populaire diensten als Picasa en Flickr. Handig, dat wel, maar misschien geef je er de voorkeur aan je fotoalbums geheel in eigen beheer te houden. Dat kan met een gratis tool als Gallery.

In het tweede deel van de serie ‘Draai je eigen server’ stellen we je Gallery voor. Een gratis opensource-tool voor het organiseren en beheren van online fotoalbums, eventueel als onderdeel van je website. Net als het pakket dat we in PCM 7 hebben besproken (DokuWiki) heeft ook Gallery een webserver nodig, (Apache 2.2 of hoger), plus een MySQL database (5.0 of hoger) en php (5.2.3 of hoger). Een AMP-server dus (zie PCM 7) en die is beschikbaar voor verschillende platformen. Zoals we in het vorige artikel al schreven: waar mogelijk maken we in deze reeks gebruik van kant en klare Bitnami-stacks onder Windows. De installatie en initiële configuratie houden we hier kort, aangezien die in het vorige artikel al uitvoerig aan bod kwamen.

Surf naar bitnami.com en klik op Download now in de rubriek On your Desktop en vervolgens op Gallery. Met de Installer-knop haal je de nodige software voor Windows binnen, een download van zo’n 57 MB. Mocht je met Gallery toch onder Mac OS X of Linux aan de slag willen: de link View all operating systems and download options brengt je naar de betreffende pagina.

bitnamigallery.png
Bitnami heeft ook voor Gallery stacks klaar staan!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Internet

Tags: workshop, Gallery

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI