abonneren

Firefox 5 al in juni?

In navolging van Google's met de Chrome-browser wil Mozilla de updatecyclus van Firefox gaan versnellen. Vanaf nu zal het zo zijn dat er elke 16 tot 18 weken een nieuwe versie van de browser uit gaat komen. Dat betekent dat Firefox 5 al eind juni beschikbaar zou moeten komen.Wat kunnen we in deze nieuwe versie gaan verwachten?

De planning was dat Firefox 5 negen nieuwe functies zou gaan krijgen, meldt WebSonic.nl, maar tegelijkertijd is ook al gezegd dat bepaalde functies eventueel worden doorgeschoven naar Firefox 6 of 7 – die allebei overigens ook nog in 2011 moeten uitkomen.

* Tussen de nieuwe functies is er één die overgenomen is van concurrent Google Chrome en dat is de mogelijkheid om meerdere tabbladen te selecteren en deze te sluiten, te slepen of in te stellen als app-tabbladen.

* Er komt een nieuwe 'Nieuwe tab' pagina.

* Opties specifiek per tabblad die in te stellen zijn door websiteontwikkelaars. Denk bijvoorbeeld aan Facebook. In dat geval zou je dan opties kunnen hebben als het openen van het nieuwsoverzicht of berichten.

* Mozilla wil af van de knop om de startpagina te openen. Mogelijk wordt dit vervangen door een permanent tabblad. Er wordt momenteel nog geëxperimenteerd over hoe dit het beste aangepakt kan worden.

* Een nieuwe identiteitsmanager moet ervoor gaan zorgen dat je ingelogd blijft op bepaalde websites met daarbij ondersteuning voor meerdere profielen tegelijkertijd.

* Het bekijken van documenten zoals PDF-bestanden direct in de browser zoals in Google Chrome, maar ook het beluisteren van MP3-bestanden en andere populaire bestandsformaten moet mogelijk worden in de browser.

* Er komt een nieuw pictogram in de adresbalk te staan die toegang geeft tot sociale netwerken om zodoende, mits ingelogd, direct websites te kunnen delen op bijvoorbeeld Facebook.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Internet

Tags: