Film- en platenmaatschappijen verspreiden illegale content

Werknemers van film- en platenmaatschappijen en diverse overheidsorganisaties als de Nederlandse Tweede Kamer maken driftig gebruik van BitTorrent. Via dit distributienetwerk maken zij zich schuldig aan het illegaal verspreiden van muziek- en filmbestanden.

Dit blijkt uit een onderzoek van TorrentFreak. Zij hebben met behulp van het onderzoeksbureau Scaneye de herkomst van statische ip-adressen achterhaald die illegale bestanden delen via het BitTorrent netwerk. Via de ip-adressen konden zij te weten komen vanaf welke locaties de bestanden worden gedeeld.

Pijnlijk
Dit onderzoek is nogal pijnlijk voor de film- en platenmaatschappijen die een felle strijd voeren tegen de online piraterij. Vanaf begin 2013 starten zij in de Verenigde Staten met Six Strikes een nieuwe campagne tegen internetters die illegaal materiaal verspreiden. Het blijkt dat de maatschappijen hun eigen werknemers nog niet eens in de hand hebben. Deze bieden doodleuk illegale bestanden als films en games aan via distributienetwerken als BitTorrent. Vele grote bekende film- en platenmaatschappijen zijn hierbij betrokken, waaronder Paramount Pictures, Warner Bros., Disney, Sony Pictures, 20th Century Fox, Universal Music Group, Sony Music Entertainment, en Warner Music Group.

Overheidsinstanties
Uit een tweede onderzoek blijkt dat ook werknemers van internationale overheidsinstanties niet vies zijn van het aanbieden van illegaal materiaal via torrents. De torrentbestanden werden gedeeld en verspreid vanuit de kantoren van het Amerikaanse ministerie van Justitie en het Amerikaanse parlement. Daarnaast werden mensen die werkzaam zijn bij diverse Europese parlementen betrapt op illegale verspreiding van bestanden, waaronder de Nederlandse Tweede Kamer.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Internet

Tags: Torrents, Filesharing