Europees Parlement wil macht van Google terugdringen

Het Europees Parlement heeft donderdag een resolutie aangenomen die de macht van zoekmachines zoals Google moet terugdringen. Het is van mening dat online zoekmachines moeten worden losgekoppeld van andere commerciële activiteiten. Daarvoor wil het EP de mededingingsregels verscherpen, zodat bedrijven

De resolutie is aangenomen met 284 stemmen voor, 174 tegen en 58 onthoudingen. In resoluties staan geen concrete regelgevingen en er zal er niet onmiddellijk actie worden ondernomen. Het doel van een resolutie is juist om de Europese Unie aan te zetten tot actie, zo ook in dit geval. 

Resolutie met nadruk op online zoekmachines

In de resolutie komt naar voren dat het Europees Parlement meer ziet in een gemeenschappelijke digitale markt waarin het concurrentievermogen wordt verhoogd. Er moet voorkomen worden dat zoekmachines hun machtspositie misbruiken.

Ook het mededingingsrecht moet worden aangescherpt volgens het Parlement. Zoekmachines als Google zouden hun macht misbruiken om een oneerlijke concurrentiestrijd te voeren. Zo zouden Google zijn eigen diensten (zoals restaurantreviews op Google Maps) voortrekken en die van websites als Tripadvisor of Yelp lager in de zoekresultaten zetten.

Opsplitsing van Google?

Google is een zoekmachine die zou kunnen lijden onder de nieuwe reglementen. Google is bijvoorbeeld al vaker in opspraak geraakt met zelfpromotie waardoor concurrenten minder kans van slagen zouden hebben. Mocht het leiden tot nieuwe regels dan is er een kans dat de zoekmachine van Google los gesplitst zou worden van diensten zoals Google Shopping en Google Maps.
 

Geen topprioriteit

Voorlopig hoeft Google zich nog niet druk te maken. Zo benadrukt het Europees Parlement dat het zaken als een versnipperde markt, uiteenlopende systemen en ongelijke toegang tot technologie eerst wil oplossen.   

 

 

Geschreven door: Dave Laaper op

Category: Nieuws, Internet

Tags: zoekmachine, resolutie, europees parlement