EU wil verdere verlaging groothandeltarieven dataverbruik

Het Europese Parlement wil de groothandeltarieven die door providers onderling worden geregeld, verder omlaag gaan.

Dinsdag werd een werd een nieuw groothandelstarief overeengekomen door het Parlement. Hierbij is een maximaal bedrag van 4 euro per gebruikte gigabyte aan data van toepassing. Het Europees Parlement wil die kosten straks verder verlagen, waardoor er maar 1 euro per gigabyte hoeft te worden betaald in 2021. 

Vertegenwoordigers van de EU-lidstaten bereikten eerder een ander akkoord: daarbij zou een maximaal tarief van 10 euro per gebruikte gigabyte onderling tussen de providers in rekening gebracht worden. Dat voorstel werd ondersteund door een meerderheid van de EU-lidstaten, maar een aantal andere landen - waaronder Nederland - pleitte voor lagere tarieven. 

Voorstel

De EU-ministers gaan vrijdag verder overleggen over het nieuwe voorstel van het Europees Parlement, en hopen daarmee ene compromis te bereiken. Een van de andere paradepaardjes van de Europese Commissie is het afschaffen van de roamingkosten in zijn geheel, waardoor er binnen Europa voor alle consumenten dezelfde tarieven worden gehanteerd. 

Vanaf 15 juni 2017 worden die roamingkosten afgeschaft, waardoor iedereen binnen Europa tegen tezelfde kosten als het thuisland kunnen internetten, bellen en sms'en. Dat valt wel onder een fair use-beleid en wordt het bovendien moeilijker gemaakt om in een bepaald land een goedkoop abonnement af te sluiten die nooit in dat land zal worden gebruikt. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: roaming, groothandeltarieven