EU-landen willen prijsafspraken over roamingkosten

Een aantal landen in de Europese Unie wil duidelijke afspraken maken over de zogeheten groothandelkosten die door providers aan elkaar worden berekend voor het gebruik van data.

Vandaag overleggen EU-landen in Brussel over een nieuwe provisieregeling waarbij nieuwe roamingregels worden besproken. Volgens de nieuwe regels die volgend jaar zomer ingaan, mogen providers roamingkosten onderling met elkaar verrekenen, maar mogen die kosten niet worden doorberekend aan de klant, ook niet in de vorm van een duurder abonnement. 

Voor het roamen van data kan 0,85 eurocent per MB gevraagd worden, maar die kosten zijn vaak hoger vanwege de administratieve handelingen die bij het verrekenen van de gebruikte data komen kijken. De 14 EU-landen willen met het overleg van vandaag voorkomen dat die extra kosten alsnog worden doorberekend aan de consumenten. 

Spanje is echter tegen: zij willen die kosten verhogen naar 1,50 per MB. Dat land is bang dat providers juist in de problemen komen door het afschaffen van roaming-tarieven, omdat ze zelf voor een groot deel van de kosten moeten opdraaien. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: eu, roaming