EU en Amerika willen ACTA-verdrag niet publiek maken

De Europese Piratenpartij is boos weggelopen bij een vergadering over de ACTA, omdat hij een zwijgplicht over het verdrag kreeg opgelegd. De ACTA is een geheim verdrag dat zijn oorsprong vindt bij de RIAA en MPAA.
Het verdrag moet internetpiraterij veel zwaarder bestraffen.

Na miljoenen aan lobbygeld te hebben uitgegeven, hebben de RIAA en MPAA de Amerikaanse overheid eindelijk zover gekregen dat deze het ACTA-verdrag heeft opgesteld. In het ACTA-verdrag staat beschreven dat het ontwikkelen van p2p- of torrenttechnologie een crimineel feit wordt. Het omzeilen van digital rights management (drm) is straks geen civiele overtreding meer, maar wordt een criminele overtreding. En in Europa bestaan er plannen om veroordeelde filesharers in de gevangenis op te sluiten.

Christian Engstrom, parlementarier voor de Europese Pirate Party, woonde een ACTA-bijeenkomst bij. Hij kreeg echter te horen dat het hem verboden was details over het verdrag te publiceren. Zou hij dit toch doen, dan zou hij meteen vervolgd worden. Deze maatregel heeft de Amerikaanse regering genomen nadat eerder dit jaar een deel van het verdrag uitlekte; op internet werd er vol woede en onbegrip op de concepttekst gereageerd.

Volgens Engstom is het overleg een schijnbedoening. De Amerikaanse en Europese overheden zouden allang ingestemd hebben met het verdrag, dat door bedrijven is opgesteld. De overheden zouden geen vraagtekens hebben gesteld bij het opgeven van democratie, vrijheid van informatie, vrijheid van meningsuiting, eerlijke berechting en overheidsdeelname door de bevolking.

Engstrom beweert ook dat de 'geheime' bijeenkomsten in regelrechte overtreding zijn met één van de belangrijkste documenten van de EU, het Verdrag van Lissabon. Hierin staat dat de Europese Commissie te allen tijde het Europees Parlement moet inlichten over hun voornemens.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Internet

Tags: