abonneren

Elon Musk doneert 10 miljoen om gevaren AI klein te houden

Elon Musk
Multimiljardair Elon Musk doneert 10 miljoen dollar aan het Future of Life Institute (FLI) om de veiligheid van kunstmatige intelligentie te waarborgen. Het FLI focust zich op de risico’s van steeds slimmer wordende computers, en het voorkomen van een ‘Skynet-scenario’.

De investering is bekend gemaakt op de website van het FLI.

Eerder deze week schreef het FLI nog een open brief waarin tientallen belangrijke wetenschappers en onderzoekers een oproep deden om kunstmatige intelligentie beter te bestuderen. Onder andere Stephen Hawking en Elon Musk maken deel uit van deze groep.

Skynet-scenario

Op de website van het FLI worden de gevaren van AI uitgelegd, zo kopt de homepage met de quote: “Technologie heeft ons de mogelijkheid gegeven om op te bloeien als nooit tevoren... of om zichzelf te vernietigen”. Het FLI is bang dat wanneer de computers onze intelligentie passeren, dit gevaarlijk kan zijn voor de mensheid en levensbedreigende vormen kan aannemen. In de sciencefictionfilm Terminator wordt een computersysteem (Skynet) zo slim dat het in zijn zelfbewustzijn begint met de uitroeiing van de mens. Hoewel het hier om een film gaat, is het scenario van de film in theorie akelig realistisch.
 

Wat er met de investering gaat gebeuren

De investering van Elon Musk wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo gaat het FLI budget verlenen aan een aantal AI-onderzoekers en het onderzoek naar de economische, juridische, ethische budgetteren. Buiten het verlenen van budget, gaat de non-profitorganisatie ook beurzen organiseren om samen de gevolgen van kunstmatige intelligentie te onderzoeken met academici.

Geschreven door: Dave Laaper op

Category: Nieuws, Internet

Tags: skynet, fli