abonneren

‘Eigen risico internetbankieren bestrijdt fraude’

De Nederlandse Vereniging van Banken is actief bezig met brainstorms over de veiligheid van internetbankieren. Tijdens een discussiesessie over dit onderwerp lanceerde de vereniging enkele opvallende ideeën. Zo zou een eigen risico voor internetbankieren de consument stimuleren om zijn computer beter te beveiligen.

Circa 11 miljoen Nederlanders maken gebruik van internetbankieren, 83% van de volwassen bevolking. De cijfers over fraude met internetbankieren geven dus niet direct reden tot paniek: de NVB rapporteerde 2418 incidenten en totaal € 11,2 miljoen schade voor de eerste helft van 2011. Toch blijven de banken nadenken over het verbeteren van de veiligheid rond internetbankieren om dit schadebedrag omlaag te krijgen.

Tijdens een door beveiligingsfabrikant G Data georganiseerde discussiesessie bleek dat de bankenvereniging hierbij onorthodoxe ideeën niet schuwt. Michael Samson, adviseur Informatica en Informatiebeveiliging bij de NVB, legt de nadruk op wat de consument zelf moet doen. “Over het algemeen blijkt dat de door fraude getroffen gebruikers hun computerbeveiliging niet op orde hebben. De bezoekers van onze voorlichtingssite zijn vaak gebruikers die toch al met veiligheid bezig zijn.” Toch blijven de diverse voorlichtingscampagnes, zoals het vorig jaar gelanceerde 3x kloppen, nodig: “Na voorlichting trekken mensen in ieder geval sneller aan de bel. Helaas is er weinig vervolgonderzoek: als brancheorganisatie communiceren wij niet direct met klanten van de banken.”

Eigen risico voor internetbankieren

Een van de ideeën die de NVB tijdens de sessie lanceerde is het invoeren van een eigen risico voor internetbankieren. Een dergelijke maatregel is extreem, want het kan de klanten van de banken financieel raken, maar vormt een alternatief voor technische monitoring. Samson: “We hanteren voor internetbankieren geen instapeisen. Een firewall of beveiligingsprogramma is niet verplicht, en een dergelijke check zou door malware sowieso makkelijk omzeild kunnen worden.” Hoewel aan invoering van een eigen risico nu niet serieus gewerkt wordt, is het volgens de NVB wel een effectieve maatregel. “Een eigen risico op internetbankieren zorgt dat de consument geen gekke dingen doet.”

Het invoeren van een eigen risico op internetbankieren zou op veel weerstand kunnen stuiten. Onder de huidige voorwaarden die banken stellen aan internetbankieren kan een eigen risico, net als technische minimumeisen, niet worden ingevoerd. Toch is er wat voor te zeggen: de verantwoordelijkheid van banken gaat ver, maar enige zelfredzaamheid van de eindgebruiker mag best gevraagd worden. Het bezitten van enige technische kennis en een voldoende beveiligde computer is geen rare eis als het op internetbankieren aankomt.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Internet

Tags: internet, Bankieren, Banken