Eerste grote zoekmachine AltaVista verdwijnt

De grootste internetzoekmachine van het eerste uur stopt definitief. AltaVista gaat als een nachtkaars uit, nadat het eerder werd overgenomen door Yahoo!. De populairste zoekmachine uit het begintijdperk van het internet wordt na 18 jaar trouwe dienst begraven.

Yahoo! heeft aangekondigd om de stekker uit AltaVista te trekken. De zoekmachine was niet de eerste in zijn soort, maar wel de meest gebruikte en de meest vlotte in de jaren 90, toen het internet drastisch in populariteit toenam.

AltaVista had een goede hardwarematige basis achter zich en een gedegen eigen crawling-algoritme, waarmee het snel na oprichting al ongeveer 20 miljoen internetpagina’s indexeerde. Door deze factoren werd AltaVista al snel marktleider op de zoekmarkt. In 2001 eiste Google deze positie pas op.

Toch ging het toen al een tijdje niet zo best met AltaVista. De reden daarvoor was dat de zoekmachine voor de oprichters eigenlijk bijzaak was. AltaVista werd opgericht en ontwikkeld door medewerkers van onderzoekslab Digital Equipment Corporation (DEC). Software en internet waren niet de hoofdprioriteit van DEC, omdat het bedrijf in de bedrijfscomputermarkt zat. Toen de pc het overnam van deze computers, werd DEC overgenomen door Compaq. Dat bedrijf deed ook niet veel met de zoekmachine die ‘toevallig’ ook in het overnamepakket zat.

AltaVista werd doorverkocht aan een venture capital-bedrijf, die een beursgang beoogde. Toen de internetzeepbel knapte ging dat niet door. Uiteindelijk belandde AltaVista in handen van Yahoo!, maar dat had al een zoekmachine. Na jaren doorrommelen sinds 2003 kondigt het bedrijf nu aan de zoekmachine te laten verdwijnen. In retrospect een bizarre gang van zaken, gezien de potentie van de zoekmachinemarkt.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Internet

Tags: zoekmachine, altavista