abonneren

Eerste bèta van Firefox 5

De Firefox 5 bèta is uit. Dat die voorlopige versie zo snel verschijnt na de lancering van Firefox 4, lijkt te bewijzen dat Mozilla inderdaad sneller nieuwe versies van de populaire browser wil uitbrengen, net als Google dat doet met Chrome.

De nieuwe Firefox bèta biedt ondersteuning voor CSS-animaties waarmee het browsen tussen foto’s bijvoorbeeld op een fraaiere manier kan worden gepresenteerd. Daarnaast zijn er verbeterde versies van canvas en JavasScript en is het geheugengebruik verbeterd. Ook is er ondersteuning voor HTML5, XHR, MathML, SMIL.

Weinig grote veranderingen
Niet echt grote veranderingen maar dat een gevolg van een snellere ‘release cycle’. Er zullen dus vaker nieuwe versies komen maar daardoor zijn de veranderingen tussen de versies minder groot.

Drie versies van Firefox plus een nachtversie
Momenteel zijn er drie hoofdversies uit, de release versie (voor de doorsnee gebruiker) de bèta versie (met nieuwe opties om te testen) en Aurora waar de nieuwste opties in worden geïntroduceerd. Er is ook nog een nightly versie met de laatste veranderingen in de afgelopen 24 uur (waarschijnlijk het meest instabiel). Na de nieuwe browser 5 weken getest te hebben in het Aurora-kanaal is het nu aan de het bèta-kanaal om ermee aan de slag te gaan. In de nieuwe bèta is het nu ook mogelijk, de verschillende versies naast elkaar te gebruiken. Download Firefox hier.

Nieuwe bèta mobiele versie Firefox 5
Er is ook is nieuwe bèta van Firefox 5 voor mobiele apparaten uit, die onder andere de do-not-track technologie ondersteunt. Mozilla hoopt dat websites deze techniek zullen omarmen zodat gebruikers anoniem kunnen surfen. De nieuwe mobiele versie heeft een minimalistische interface waarbij alleen de tabs nog zichtbaar zijn. Het experiment is ‘Less Chrome HD’ gedoopt, een beetje ongelukkige naam want het zou niet slaan op de concurrerende browser van Google. Dingen als de adresbalk komen pas in beeld wanneer de gebruiker over een bepaald gebied gaat met de cursor. Fifefox Mobile is te downloaden uit de Android Market.

Via: Cnet

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Internet

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie