Wie zijn browser steevast liet starten met zijn persoonlijke dashboard bij iGoogle staat nu mooi in de kou! Op 1 november trok Google de stekker uit het project. Gelukkig was iGoogle (lang) niet de enige service met een gepersonaliseerde startpagina. Ben je op zoek naar een waardig alternatief, dan vind je dat zonder meer bij Netvibes – niet toevallig al jaren onze persoonlijke favoriet.

Google mag dan beweren dat “moderne apps op platforms als Chrome en Android, met hun gepersonaliseerde en realtime informatie, de behoefte aan iets als iGoogle hebben doen afnemen”, feit blijft dat nog altijd heel wat gebruikers gecharmeerd zijn van zo’n ‘klassiek’ dashboard. Zo’n hoogstpersoonlijke webpagina biedt je dan ook heel wat comfort. In een oogopslag zie je het weerbericht voor de komende dagen, rollen de nieuwste feeds en tweets over je favoriete onderwerpen voorbij, duiken de recentste mails op of krijg je meteen toegang tot een reeks interessante zoekmachines. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een app of widget voor.

Tot voor kort was iGoogle een van de populairste dashboards, maar niet langer dus. Tweede in rij was Netvibes en die dienst is gelukkig nog actief. De integratie met allerlei Google services is hier weliswaar minder strak, er is nog genoeg om je in uit te leven. Zo laat Netvibes zich bijvoorbeeld veel meer naar eigen smaak inrichten dan bij iGoogle mogelijk was. Een verkenning...


Een laatste blik op wat geweest is: een iGoogle startpagina.

Netvibes mag dan wel onze persoonlijke favoriet zijn – en die van vele duizenden andere gebruikers – misschien vind je deze service net iets te gecompliceerd of heb je simpelweg geen behoefte aan zoveel mogelijkheden. Een verfrissend en fraai alternatief is dan Symbaloo. Deze gratis dienst laat je allerlei feeds en websites toevoegen aan een grafische interface, waarbij elk item in een apart blokje of kader terechtkomt. Via het contextmenu pas je de bijhorende link aan, kleur je zo’n blokje naar wens in of vervang je het zelfs door een eigen afbeelding. Onderwijsmensen moeten zeker ook even naar www.symbalooedu.nl kijken: dezelfde service, maar dan toegespitst op scholen.

Heb je alleen een pagina nodig die al je favoriete sites in de vorm van pictogrammen presenteert, netjes gecategoriseerd in tabbladen, dan ben je bij Transferr in goede handen. Enigszins vergelijkbaar qua opzet is Tizmos, maar helaas legt de gratis versie je hier net iets te veel beperkingen op. uStart heeft dan weer meer weg van Netvibes; iets minder opties weliswaar, maar ook wat minder fraai.

Het leuke aan Netvibes is net dat je uit een heel arsenaal van widgets en thema’s kunt putten. Hoe je dat doet, heb je intussen al begrepen. Er is echter nog een manier om bij die indrukwekkende databank te komen. Kijk helemaal onderaan je dashboard maar even in de rubriek Verken en klik hier Widgets, Thema’s of Pagina’s aan. Je belandt dan meteen in het Netvibes ‘eco-systeem’ (eco.netvibes.com), van waaruit je net zo goed – en eigenlijk zelfs makkelijker – gewenste inhoud kunt ophalen en aan een van je dashboards kunt toevoegen.

Met de rubriek Pagina’s worden ‘publieke dashboards’ bedoeld en het is mogelijk om ook een eigen dashboard publiek toegankelijk te maken. Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor een online profiel of om op die manier foto’s of video’s met anderen te delen. Een dashboard publiek maken is niet moeilijker dan het menu Dashboards te openen en Activeer mijn openbare pagina te selecteren. Vervolgens vink je Aanzetten aan bij Je openbare pagina en bevestig je met Save changes. Even later staat het dashboard ‘Mijn openbare pagina’ klaar voor verdere bewerking.


Netvibes ecosystem: 544 apps voor de regio Nederland…


Een dashboard, tabblad of widget delen? Je kiest zelf wat, hoe en met wie.

Al dat widget- en feedgeweld dreigt wellicht je dashboard te overspoelen en dat kan niet de bedoeling zijn. Immers, zo’n dashboard staat of valt met overzichtelijkheid. Net als bij iGoogle kan je bij Netvibes echter extra tabbladen creëren, zoveel je maar nodig acht. Daartoe klik je op het plusje rechtsboven op je tabblad. Netvibes vraagt om een topic in te vullen op grond waarvan de dienst je tabblad dan zelf al met geschikte inhoud zal vullen. Jammer genoeg kan dat vooralsnog alleen voor de talen Engels, Frans, Duits en Spaans.

Op die manier maak je eenzelfde dashboard van verschillende tabbladen, bijvoorbeeldvoverzichtelijk opgedeeld per thema. Maar het is net zo goed mogelijk extra dashboards aan te maken. Dat kan nuttig zijn als je erg veel inhoud wilt volgen of als je een dashboard publiek wilt maken (zie verder). Klik rechtsboven op Dashboards en kies Nieuw. Net zoals bij een tabblad kan je hier een topic invullen, zodat Netvibes het nieuwe dashboard al meteen opvult met diverse verwante tabbladen. Of je klikt hier een populair dashboard uit de lijst aan; kies Standaard als je met een leeg dashboard wilt beginnen. De rest van het ‘opvulverhaal’ ken je inmiddels.

Wat echter als je bepaalde tabbladen van het ene dashboard naar een ander over wilt hevelen? Dat doe je als volgt. Ga opnieuw naar Dashboards en kies deze keer Beheer, waar je Tabs herschikken selecteert. Nu is het maar een kwestie van de juiste tabbladen naar het gewenste dashboard te verslepen. Bevestig met Ik ben klaar. Overschakelen naar een ander dashboard doe je eveneens vanuit het menu Dashboards.


Extra dashboards weten je honger naar nog meer informatie te stillen…

Je hoeft je vanzelfsprekend niet te beperken tot die ene selectie van ‘onmisbare’ widgets. Met een keuze uit meer dan 200.000 widgets zou dat zonde zijn. Zoeken naar andere widgets kan op twee manieren: ofwel klik je (na het indrukken van Inhoud toevoegen) op Blader door de categorieën en daal je zelf in de hiërarchie af, ofwel tik je een geschikt trefwoord in bij Zoeken naar widgets. In beide gevallen kan je trouwens nog bijkomende filters activeren, zoals regio en type. Zoom je bij dit laatste filter in op Feeds, dan zal het je niet ontgaan dat Netvibes, veel meer nog dan iGoogle, gek is op feeds: wij telden er meer dan 4500. En hoe kan het ook anders: er zitten er ook bij van PCM. Die vind je meteen terug als je ‘PCM’ invult in het zoekvenster.

Maar stel dat je op een feed stuit die je nergens in de Netvibes-lijst terugvindt. Geen probleem: klik dan op Een feed toevoegen en vul zelf het feedadres in. Beschik je over een opml-bestand – bijvoorbeeld door je bestaande iGoogle-feeds te exporteren – klik dan op Importeren en verwijs naar dat bestand. Ben je een feedfan, dan wordt het al snel een heel karwei om alle feedwidgets een voor een te openen. Gelukkig voorziet Netvibes in een handige oplossing: een ingebouwde rss-lezer. Je hoeft helemaal bovenaan maar Reader aan te klikken om alle feeds chronologisch opgesomd te zien. Vanuit het linkerpaneel kies je dan de gewenste categorieën. Klik bovenaan opnieuw op widgets om naar de standaardweergave terug te keren.


Netvibes beschikt over een ingebouwde feedlezer.

Beide widgets prijken nu wel op je dashboard, maar je merkt meteen dat die nog niet ‘af’ zijn. Bij Web Page moet je natuurlijk nog aangeven welke webpagina je daar precies wilt zien. Klik het tandwielpictogram van deze widget aan, vul een gepaste titel in, evenals de gewenste url en de hoogte van de widgets (in pixels), en geef aan of je door de pagina wilt kunnen bladeren. Bevestig met OK. Ook die andere widget (Mail Wizard) moet je nog in de pas brengen. Meer bepaald zal je hier nog het account-id bij je mailprovider moeten invullen (naam en wachtwoord). Via het knopje Opties stel je de gewenste kleur in en kan je een widget horizontaal verplaatsen. Dat laatste gaat overigens nog makkelijker door de widget met de muis te verslepen.
Je hebt het intussen al gemerkt: standaard heeft Netvibes drie kolommen waarin je widgets kwijt kunt, maar ook dat bepaal je zelf. Klik hiervoor op het kleine pijltje rechts van het tabblad General. Er komt nu een paneel tevoorschijn waarin je zowel de layout van het tabblad kunt aanpassen (maximaal 4 kolommen) als een eigen titel en pictogram kunt kiezen.


Ga altijd na of je wel alle widgetinstellingen correct hebt ingevuld.


Je legt zelf de layout van elk tabblad vast.

Je hebt je dashboard nu wel in een fraai jasje gestopt, maar je kunt er op dit moment nog heel weinig mee. Daar brengen we snel verandering in. Klik bovenaan links op de knop Inhoud toevoegen en probeer je geluk eerst uit in de categorie Onmisbare widgets. Je krijgt dan al meteen een vijftigtal populaire widgets te zien. Laten we hier volstaan met twee voorbeelden die je wellicht interessant vindt: Mail Wizard en Web Page. Zodra je Mail Wizard aanklikt, vraagt NetVibes je om je e-mailprovider te kiezen. Daar zitten onder meer Gmail en Hotmail tussen, maar ook de rubriek Overig (pop). Deze laatste moet je normaliter hebben als je de mailwisseling via je reguliere internetprovider regelt. Je moet dan wel zelf de vereiste gegevens invullen; die kan je provider zeker verstrekken. Je rondt af met een klik op Toevoegen aan mijn pagina. Het toevoegen van een Web Page-widget blijkt nog makkelijker: even bevestigen en klaar.


Een selectie van ‘onmisbare’ widgets: de voorpost van een indrukwekkend arsenaal.

Het opzetten van een startpagina gaat verrassend vlot. Nu kan je wel zonder je aan te melden met Netvibes aan de slag, maar dan gaat je werk verloren zodra je je via een andere browser of met een ander apparaat aanmeldt. Meteen dus maar een – gratis – account aanmaken via www.netvibes.com/signup, waar je naam, e-mailadres en wachtwoord invult, en wat later de link in de bevestigingsmail aanklikt. Na je aanmelding beland je dan in je persoonlijke dashboard, ofwel startpagina. Een wizard heet je welkom en maakt je al wat wegwijs in vijf stappen. Het belangrijkste blijft wel de inhoud, maar het oog wil natuurlijk ook wat… Liever een wat kleurrijker ontwerp voor je dashboard? Klik dan rechtsboven het knopje Instellingen aan en maak je keuze uit duizenden ontwerpen. Overigens kan je het uitzicht nog op allerlei andere manieren wijzigen: klik in het Instellingen-venster maar even op Aanpassen, in de rubriek Thema’s. Je treft hier nog allerlei andere opties aan.


Het oog wordt flink verwend: meer dan 8000 thema’s.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten