abonneren

E-books kunnen goedkoper, aldus het Europarlement

Ook het Europarlement vindt dat het btw-tarief voor digitale boeken, kranten en tijschriften omlaag moet. Nu worden online uitgaven van boeken en kranten nog belast met 19% btw, terwijl dit voor fysieke boeken, kranten en tijdschriften 6% is.

De huidige Europese btw-wetgeving staat het lidstaten toe om het lage btw-tarief te hanteren voor boeken, kranten en tijdschriften, wanneer deze op een fysieke drager staan: papier, cd, dvd of usb-stick. Nederland maakt gebruik van deze mogelijkheid, bij ons zitten de boeken en tijdschriften al jaren in het lage btw-tarief.

EU-lidstaten, zijn verplicht het hoge btw-tarief te hanteren voor betaalde downloads via internet. Digitale boeken, kranten en tijdschriften worden namelijk niet als goederen, maar als diensten beschouwd.

"Een absurde situatie", vindt Judith Sargentini van GroenLinks. "Door offline gunstiger te behandelen dan online, zet Europa zichzelf op achterstand in de digitale economie, terwijl dat dé groeimarkt van de komende jaren is. De huidige btw-regels benadelen juist de meest vernieuwende auteurs en uitgevers, die de kansen van het internet willen grijpen om nieuwe lezers te vinden."

Het wordt dan ook hoog tijd dat er verandering gaat komen in deze ongelijke situatie. De Europese Commissie moet nog dit jaar nog met nieuwe plannen komen. Gaat de Europese Commissie in op de wensen van het Europarlement dan moet vervolgens nog de Raad van Ministers unaniem instemmen met de wijziging van het btw-tarief. Door de gisteren aangenomen resolutie van het Europarlement, is dit proces in ieder geval in gang gezet.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags: