Draadloos mobiel printen

Smartphones en tablets zijn absoluut handige toestellen voor onderweg. Minder handig wordt het zodra je met je iPhone, iPad of Android iets wilt afdrukken. Gelukkig bestaan ook daar oplossingen voor!

Eén manier om iets afgedrukt te krijgen van tablet of smartphone is het toestel synchroniseren met je Mac of pc en het document van daaruit printen. Desnoods upload of mail je het betreffende document zelfs naar een (online?) locatie van waaruit je het ook met je desktop kunt bereiken. Dat werkt natuurlijk wel, maar de procedure is behoorlijk omslachtig.

 

Oplossingen

Dat moet makkelijker kunnen. Daarom zijn enkele producenten met concrete oplossingen gekomen, hetzij softwarematig of in combinatie met specifieke hardware. We beginnen met de laatste.

ePrint

Vooral HP blijkt in dit segment erg actief. Zo ondersteunen een aantal printers uit de nieuwste generatie van wifi-printers de zogenoemde ePrint-technologie. Het komt erop neer dat je zo’n printer met internet verbindt en de bijhorende Web Services activeert. Meteen erna krijg je het e-mailadres dat aan jouw printer is gelinkt. Vanaf een mobiel toestel kun je vervolgens, dankzij de HP-cloud, een document ‘e-mailen’ naar je printer. ePrint laat je toe foto’s en afbeeldingen (van minstens 100 dpi), Office-documenten en pdf’s af te drukken. Zo’n e-mail mag niet groter zijn dan 5 MB. Wanneer je je registreert bij het HP ePrintCenter kun je onder meer instellen wie naar je printer mag afdrukken, kun je bijkomende printeropties instellen (naar kleur en papiergrootte toe) en je printgeschiedenis opvragen.

AirPrint (lokaal)

Apple heeft via iOS 4.2 AirPrint gelanceerd, een technologie die je op een iPad, iPhone 4, iPhone 3GS en op de nieuwste generaties iPod touch kunt gebruiken. Net als bij HP ePrint vereist AirPrint geen extra software of drivers, maar daar houdt de vergelijking ongeveer bij op. Met AirPrint kun je namelijk alleen afdrukken naar een printer die zich in hetzelfde wifi-netwerk als je mobiele apparaat bevindt. Om via AirPrint af te drukken, hoef je in principe alleen maar de share-knop (icoontje met rechthoek en pijltje) in een (compatibele) applicatie aan te klikken, je printer te kiezen en op Druk af te klikken. In principe moet je printer het AirPrint-protocol ondersteunen, en dat blijkt vooralsnog eigenlijk alleen maar een reeks HP-modellen te zijn. Je vindt de lijst op www.apple.com/ipad/features/airprint.html. In principe, want op http://netputing.com/airprintactivator vind je een tool die ervoor zorgt dat je Mac OS X Snow Leopard / Lion (in combinatie met iTunes 10.1 of hoger) elke gedeelde printer zichtbaar kan maken voor AirPrint. Op de site

Softwarematig

Bovenstaande ‘hack’ zorgt er dus voor dat je niet langer afhankelijk bent van specifieke printerhardware en dat is precies de insteek van het vervolg van dit artikel, waar we ons uitsluitend focussen op enkele softwarematige oplossingen. De eerste twee services zijn met name bedoeld voor cloud printing. De derde tool is eveneens geschikt voor remote printing, maar die laat (al dan niet rechtstreeks) ook afdrukken via je eigen (draadloze) netwerk toe.

DropBox

Gebruik je al de populaire dienst DropBox (draait onder Windows, Mac, Linux en voorziet tevens in apps voor iPhone, iPad, Android en BlackBerry), dan kan het afdrukken eventueel ook via deze service gebeuren. Een voorwaarde is wel dat je printer is aangesloten op een computer waarop ook DropBox draait. Hieronder leggen we de procedure uit voor een Windows-pc – er zijn echter ook alternatieven voor Mac (www.labnol.org/tech/print-files-on-remote-mac/17838) en Linux (www.labnol.org/software/print-files-on-linux/17841).

1. De standaardlocatie van je ‘dropbox’ op je pc is C:\Users\<gebruikersnaam>\Documents\My Dropbox. Nu moet je daar wel eerst een paar speciale submappen creëren en dat doe je met behulp van een vbs-scriptje dat je kunt downloaden van http://tinyurl.com/eprintzip. Pak dit zip-bestandje uit en dubbelklik op het vbs-bestand: de map PrintQueue (met de submap Log) is nu aan je Dropbox toegevoegd.

2. Over naar je mobiele apparaat waarop je inmiddels ook een Dropbox-app hebt geïnstalleerd (die vind je onder meer in de Android Market en de App Store). Nu volstaat het via je app voor bestandsbeheer het gewenste document naar je Dropbox over te hevelen, namelijk naar de map PrintQueue. Je pc-met-Dropbox drukt het ontvangen document dan naar je standaardprinter af. De doorgestuurde documenten vind je overigens altijd nog terug in (genummerde submappen van) de map \PrintQueue\logs, vanwaar je ze altijd nog opnieuw kunt afdrukken. Dat laatste kan handig of zelfs nodig zijn, want in de praktijk blijkt het direct afdrukken niet altijd goed te werken.

Google Cloud Print

Ook Google werkt intussen aan service voor cloud printing: www.google.com/cloudprint. De dienst is weliswaar nog in bèta, maar je kunt er wel al mee aan de slag, althans vanaf een Android. Naast het obligate Google-account heb je verder een pc nodig waarop Google Chrome is geïnstalleerd en waaraan een gedeelde printer is gekoppeld, evenals een mobiele app die met Google Cloud Print overweg kan.

1. Mogelijk heb je Google Chrome al op je systeem staan. Mooi, maar het is niet zeker dat die ook al de Google Cloud Print-connector aan boord heeft (de volgende stap vertelt je hoe je dat controleert). Zo nodig moet je de al geïnstalleerde Chrome verwijderen en opnieuw installeren, bij voorkeur via de link op www.google.com/chrome/intl/nl/p/cloudprint.html.

2. Tijd om de Google Cloud Print-connector in te schakelen. Start Chrome op, klik rechtsboven op het sleutelpictogram en kies Opties, Geavanceerde opties. Hier klik je op Aanmelden bij Google Cloud Print, waarna je je bij Google aanmeldt en bevestigt met Finish printer registration. Open vervolgens nogmaals Geavanceerde opties en kies nu Instellen voor afdrukken beheren of surf rechtstreeks naar www.google.com/cloudprint/manage.html. Open hier het tabblad Printers voor een lijst met aangesloten printers; via Actions, Delete verwijder je hier overtollige printers. Op het tabblad Print Jobs krijg je binnenkort dan een overzicht van je printopdrachten te zien.

3. Op www.google.com/cloudprint/learn/apps.html lees je op welke manier – en met welke apps – je de Google Cloud Print-service (mobiel) kunt aanspreken. Eén ervan is Google Documenten (verkrijgbaar via de Android Market): het volstaat in deze app een document te openen, waarna je het (aangemeld met hetzelfde Google-account waaraan ook Cloud Print is gekoppeld) naar de gewenste Google Cloud-printer kunt sturen. Wil je ook andere documenten afdrukken, dan kun je de app Cloud Print (bèta) installeren – eveneens in de Android Market te vinden. Start de geïnstalleerde app op, klik op Next, kies het juiste Google-account en bevestig je keuze. Zodra je Refresh list aanklikt, krijg je de lijst met mogelijke printers te zien en hoef je maar de gewenste printer te selecteren. Als je de app nogmaals opstart, krijg je diverse rubrieken te zien, waaronder Files (met lokale bestanden) en Google Docs. Via Files is het dan bijvoorbeeld mogelijk een foto te selecteren en die naar de (gewenste) Google Cloud-printer af te drukken.

In de meeste gevallen werkt het afdrukken via Google Cloud Print, hoewel we heel af en toe ook op een paar printopdrachten stuiten die koppig blijven hangen bij de status queued

PrinterShare

PrinterShare heeft zich tot een veelzijdige oplossing voor draadloos en remote printen ontwikkeld. Met de gratis versie kun je alleen maar testpagina’s afdrukken of ben je beperkt in het aantal documenten dat je kunt printen. Wil je geen beperkingen, dan heb je de commerciële Premium-versie nodig. Hoe dan ook, je vindt de app zowel in de Apple Store als in de Android Market.

1. Zodra je de geïnstalleerde app opstart, zie je normaliter alle printers die via je draadloze netwerk (of via bluetooth) bereikbaar zijn – de zogenoemde ‘nabije printers’. Afhankelijk van de printer kan het gebeuren dat er geen specifieke driver voorhanden is. In dat geval kun je het alsnog proberen met een generieke driver van PrinterShare. Je zult dan wel moeten afwachten of de afdruk geheel naar wens gebeurt. Op www.printeranywhere.com/help-mobile-supported.sdf kun je in elk geval een lijst met printers opvragen die met het geselecteerde apparaat (iPhone, iPad of Android) horen samen te werken.

2. Blijkt het direct afdrukken via het wifi-netwerk niet vlekkeloos te verlopen, dan kun je altijd nog via een desktopclient werken. Voorwaarde is wel dat je vanaf die desktop-pc probleemloos naar de gewenste printer kunt afdrukken. Dat houdt meteen ook in dat de juiste printerdriver op die pc is geïnstalleerd. Daarmee ben je er echter nog niet. Je moet namelijk ook de bijhorende clientsoftware van PrinterShare downloaden en installeren. Die kun je zowel voor Windows (www.printeranywhere.com/download-windows.sdf, zowel 32- als 64-bits) als voor Mac (www.printeranywhere.com/download-macos.sdf, zowel (Snow) Leopard als Lion) installeren. Als het goed is, krijg je nu wel de printer te zien op je mobiele toestel – het spreekt voor zich dat je pc op dat moment ingeschakeld moet zijn.

3. De vorige stap moet je in elk geval ook doorlopen wanneer je met PrinterShare remote (via de cloud) wilt afdrukken. Daar heb je dan wel ook een account voor nodig. Je ontvangt een gebruikers-id. In combinatie met je wachtwoord meld je je vervolgens aan bij PrinterShare. Na je aanmelding krijg je de lijst met beschikbare remote printers te zien, waarna je de gewenste documenten, zoals foto’s, contactpersonen, webpagina’s, agenda’s, maar eventueel ook berichten uit Gmail of items uit Google Documenten, naar de gekozen printer kunt afdrukken.

In principe is het ook mogelijk naar remote printers van andere PrinterShare-gebruikers af te drukken. Gelukkig is het wel zo dat PrinterShare de service standaard blokkeert voor andere gebruikers. Je gaat in elk geval na of dat ook bij jou het geval is. Start de PrinterShare-module op je pc op, kies Printer, Automation en zorg dat bij Document sender, Anyone óf Do nothing of Reject automatically staat. Je zult merken dat bij Nearby client standaard Print automatically staat; vrij logisch, aangezien de opdracht via je eigen netwerk gaat. Datzelfde geldt ook wanneer een remote printopdracht wordt gegeven via je eigen gebruikers-id.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten