abonneren

Downloadverbod van de baan

De Tweede Kamer heeft een motie tegen het downloadverbod aangenomen. Deze werd ingediend door D66 en de PvdA. Het downloadverbod is daarmee van de baan, maar de Thuiskopieheffing blijft voorlopig bestaan.

Door de aanname van de motie tegen het downloadverbod mogen Nederlandse internetserviceproviders niet worden gedwongen om particuliere gebruikers te blokkeren. Deze methode is onder andere in Frankrijk ingevoerd om illegaal downloaden tegen te gaan. Franse internetgebruikers die illegale content downloaden kunnen na twee waarschuwingen voor een bepaalde periode worden afgesloten van internet, meldt Telecompaper.

D66 vindt dat een verbod het probleem van het illegaal downloaden niet oplost. De partij ziet meer in een verbeterd en vereenvoudigd aanbod van legale content.

Thuiskopieheffing blijft
Ondanks dat diverse partijen in de Tweede Kamer de Thuiskopieheffing achterhaald vinden, blijft deze voorlopig wel bestaan. De Thuiskopieheffing is een heffing op blanco mediadragers en apparaten met een harde schijf. Deze wordt definitief doorgevoerd voor in ieder geval 2013. Een motie van CDA en VVD om de Thuiskopieheffing per 1 januari 2014 te vervangen door een andere methode werd niet aangenomen.

Op alle apparatuur met een harde schijf, waaronder smartphones en tablets, komt een heffing tot vijf euro. Met de Thuiskopieheffing wil staatssecretaris Teeven 60 miljoen euro ophalen. De bedrijven Acer, HP en Dell willen de Staat aansprakelijk stellen voor de kosten die de uitvoering hiervan met zich meebrengt. Ook vindt de ict-branche het bedrag van 60 miljoen euro te hoog. Dit zou volgens de betrokken bedrijven maximaal 12 miljoen euro moeten zijn om de schade aan de leveranciers van content te vergoeden.

Bron: Computer Idee

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Internet

Tags: PC, smartphones

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord