abonneren

DNB: “Pas op met Bitcoins”

De Nederlandsche Bank waarschuwt voor de risico’s die zijn verbonden aan de handel in Bitcoins en andere virtuele valuta’s. De toezichthouder wijst consumenten erop dat zij zich hiervan bewust moeten zijn wanneer zij valuta's als Bitcoin aanschaffen.

Virtueel geld, zoals Bitcoins vallen vooralsnog niet onder de Wet op het financieel toezicht, hetgeen betekent dat De Nederlandsche Bank geen zeggenschap heeft over deze virtuele valuta’s. De wisselkoers is onderhevig aan sterke schommelingen en er is geen centrale uitgever die bij aansprakelijk kan worden gesteld als er onverhoopt iets fout gaat. Handel in virtueel geld is puur speculatief met alle risico’s van dien. Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing.

Minister Dijsselbloem van Financiën sluit zich aan bij de waarschuwingen van De Nederlandsche Bank. “Je hebt geen enkele garantie dat ze hun waarde houden. Op het moment dat je instapt, besef dan wel dat het morgen niets meer waard kan zijn”, zei Dijsselbloem in zijn wekelijkse gesprek bij RTLZ.

Bitcoin (BTC) is een vorm van elektronisch geld kunnen worden opgeslagen op een pc in de vorm van een zogenoemd wallet-bestand of online worden beheerd door een portemonneedienst. In tegenstelling tot de meeste valuta, is de Bitcoin niet afhankelijk van het vertrouwen in een centrale uitgevende instelling. Dit elektronische geld maakt voor transacties gebruik van een database verspreid over knooppunten van een peer-to-peer-netwerk. Via cryptografie worden de Bitcoins beveiligd.

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags: dnb, bitcoins