Digitaal informatiebord maken met Google Sites

Zelf een digitaal informatiebord maken? De inhoud ervan regel je eenvoudig en gratis via Google Sites. We nemen de opties stap voor stap met je door.

Google Sites is een gratis dienst die je toelaat geheel vanuit je webbrowser en zonder veel moeite of kennis een website op te bouwen. De service blijkt vooral geschikt voor wie allerlei data uit andere Google-webapplicaties in zijn site wil opnemen en met anderen wil delen. Google Sites voorziet tevens in machtigingenbeheer zodat je specifieke gebruikers de inhoud van je site kunt laten (mee)bepalen.

Kortom, een insteek die ook prima van pas kan komen voor digital signage. We gaan uit van een eenvoudig ontwerp met zowel een diapresentatie als een video. Na een zelf in te stellen tijd wordt de pagina automatisch ververst en worden eventuele wijzigingen die je intussen via de ‘back-end’ aan je presentatie had doorgevoerd, netjes meegenomen.

Wil je meer weten over de benodigde hardware? Lees hier alles over digital signage.

Pagina maken en media toevoegen

Ga naar de site van Google Sites en meld je aan met je Google-account. Druk op de knop Maken en selecteer de klassieke versie van Sites – de nieuwe versie mist vooralsnog enkele opties die we voor onze site nodig hebben. Via In de galerij bladeren kun je een geschikt sjabloon openen. Wij kiezen echter voor Lege template.

Geef je site een gepast naam mee (let wel: die naam wordt opgenomen in de url). Bevestig met Maken. De (lege) pagina verschijnt, waarna je op het potloodicoon klikt om de pagina te bewerken. Geef een geschikte titel op en kies Tabel / Tabel invoegen / 2x1. Met de muis maak je de tabel groter, zodat de cellen een video of een presentatie kunnen huisvesten.

Wanneer je op Opslaan klikt wordt het tandwielpictogram zichtbaar: klik hierop en kies Site beheren / Thema’s, kleuren en lettertypen. Je kunt nu een ander basisthema instellen of zelf de diverse componenten een ander uiterlijk geven.

Digitaal informatiebord maken

© PXimport

We willen nu een paar mediabestanden toevoegen: schakel over naar de paginabewerkingsmodus. Klik in de eerste tabel, kies Invoegen en selecteer Meer gadgets… / Algemeen toegankelijk, waarna je Embed gadget aanklikt (hier staan trouwens allerlei handige gadgets zoals Datum en tijd en RSS Feed).

In het veld Embedding snippet plakken we nu de html-code van (bijvoorbeeld) een YouTube-video. Die code vind je door op YouTube onder de video op Delen / Insluiten te klikken. Om de video automatisch af te laten spelen moet je wel nog een kleine wijziging doorvoeren in de code: je tikt achteraan de video-url, net voor het afsluitende aanhalingsteken, de parameter ?autoplay=1 in.

Verder pas je bij Weergave de Breedte en Hoogte aan zoals je die in de code ziet opgenomen (bij width= en height=) en verwijder je onderaan het vinkje bij Rand […] en Titel […].

We willen ook nog een diapresentatie toevoegen. Die hebben we intussen klaargezet in onze Google Drive. Zo’n presentatie maak je heel eenvoudig vanuit Google Drive zelf: klik op Nieuw en kies Google Presentaties, waarna je de presentatie samenstelt en in je Google Drive bewaart. Vervelend is wel dat elke dia standaard slechts drie seconden getoond wordt. Desnoods dupliceer je een dia enkele keren tot je met alle duplicaten samen de juiste weergavetijd voor de dia krijgt.

De presentatie invoegen doe je als volgt: ga naar Invoegen, kies Drive / Presentatie en verwijs naar de gewenste presentatie. Verwijder de vinkjes bij Rand plaatsen […] en bij Titel toevoegen; plaats echter wel een vinkje bij de onderste twee opties zodat je presentatie automatisch (her)start. Het Formaat Middelgroot is meestal wel geschikt. Uiteraard kun je meerdere presentaties toevoegen.

Digitaal informatiebord maken

© PXimport

Pagina verversen en machtigingen instellen

Nu willen we nog een mechanisme hebben waardoor de pagina op gezette tijden automatisch ververst, bijvoorbeeld op het einde van het filmpje of de diapresentatie. Dat heeft bovendien het voordeel dat je de presentatie of de video-code intussen kunt aanpassen zodat de bezoekers meteen na de verversing de aangepaste versie te zien krijgen!

Klik ergens onder de tabel op je webpagina en kies Invoegen / Meer gadgets, waarna je in de zoekbalk url redirector intikt. Selecteer de gadget Url Redirector Modified en plak bij PageTo de url in van je webpagina (https://sites.google.com/site/[naam]). Kies een geschikte verversingstijd (in seconden) en stel de afmetingen in op iets als 100 x 30 pixels.

Misschien wil je wel verschillende webpagina’s kunnen tonen op diverse schermen en wil je graag telkens andere personen mee de pagina(content) laten beheren. Dat kan als volgt. Klik het tandwielpictogram aan en kies Delen en rechten. Rechtsboven klik je de knop Rechten op paginaniveau inschakelen (2x).

Digitaal informatiebord maken

© PXimport

Je kunt nu per pagina andere personen toegang verlenen. Daartoe moet je die personen wel eerst op siteniveau toevoegen. Zodra dat is gebeurd kun je de standaardtoegang tot je pagina wijzigen in Iedereen met de link mag weergeven en kun je voor de toegevoegde personen de machtiging mag bewerken instellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten