abonneren

De netneutraliteitsregels aangenomen door FCC

De Amerkaaanse FCC ( Federal Communcations Commission) heeft deze week de voorgestelde maatregelen voor het waarborgen van de netneutraliteit in Amerika aangenomen.De FCC, is een vergelijkbare instelling als de Opta in Nederland, heeft de veelbesproken en bekritiseerde maatregelen die de transparantie en toegankelijkheid van internet moeten waarborgen goedgekeurd.
De regels moeten garanderen dat al het internetverkeer ongeacht de inhoud wordt doorgegeven. Met name internetproviders wordt het daarmee verboden om bepaalde datastromen te hinderen of blokkeren of andere diensten voorrang te geven.

Het is overigens de vraag of de FCC deze maatregelen kan opleggen omdat al een gerechtelijke uitspraak is, in een van de Amerikaanse staten, die een gebod van de FCC om bittorrentverkeer onbeperkt door te laten, ontkrachtte.

Netneutraliteit is volgens de FCC belangrijk om er voor te zorgen dat bedrijven nieuwe diensten kunnen aanbieden via internet, zonder dat netwerkproviders onderscheid maken en de diensten kunnen hinderen. Zonder deze netneutraliteit zou bijvoorbeeld Google nooit zo groot zijn geworden.

Als gevolg van het snel toenemende internetverkeer, bijvoorbeeld door video, is er bij de netwerkproviders duidelijk een tendens die tegen de netwerkneutraliteit ingaat. Het zal dan ook de vraag zijn of de FCC-regels niet een wassenneus blijken te zijn en providers toch geld gaan vragen voor het doorgeven van bepaalde signalen. Het is voorstanders van de netneutraliteit ook een doorn in het oog dat de mobiele netwerken van de regels worden uitgesloten.

 

 

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags: