abonneren

De eerste webpagina ooit is weer te bekijken

Twintig jaar geleden verscheen de eerste website op het wereldwijde web. Onderzoekers van CERN hebben de pagina nu weer online gezet in de originele vorm.

In 1989 creëerde de Brit Tim Berners-Lee, samen met onder andere de Belg Robert Cailliau, het “World Wide Web”. De eerste testen gebeurden in december 1990 in de laboratoria van het grote onderzoekscentrum CERN in Genève, Zwitserland. Vandaag is dat centrum vooral bekend als thuisbasisis van de Large Hadron Collider.

Op 30 april 1993 publiceerde het CERN een verslag - op het Web! - dat de technologie achter het WWW gratis publiek beschikbaar maakte. Meer bepaald ging het hier over de software die nodig was om een webserver te draaien, een simpele browser en een verzameling code.

Het moderne openbare Web was geboren op info.cern.ch.

De eerste website was toegewijd aan het WWW-project zelf en werd gehost op Berner-Lee’s NeXT-computer. De website beschreef wat het Web was en beschreef hoe je andermans documenten kon raadplegen.

Die originele NeXT-computer staat nog steeds op het CERN, maar de allereerste website staat niet langer online op het originele adres.

CERN wil daar verandering in brengen. Om de twintigste verjaardag van het WWW te vieren, zijn de onderzoekers begonnen met een project om de allereerste website in ere te herstellen en te bewaren.

Dan Noyes van het CERN schrijft in een blogpost het volgende:

“Deze URL is vele jaren inactief geweest. Hij verwees simpelweg naar de web host root van http://info.cern.ch. We hebben de bestanden terug online gezet, met behulp van het archief dat gehost wordt op de website van W3C. Dit is een kopie uit 1992 van de eerste website. Dit is mogelijk de oudste kopie die we kunnen vinden, maar we blijven zoeken voor eerdere versies.”

Wil je de originele website bekijken? Dat kan via deze link

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: internet, Www, Tim Berners-lee, world wide web, cern

Nieuws headlines

Laatste reactie