De beste triband-routers voor ieder doeleinde

beste triband-routers

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2

ASUS ROG Rapture GT-AC5300 - Voor gamers

beste triband-routers

ASUS introduceerde vorig jaar de opvallend vormgegeven GT-AC5300. Dit model is nog altijd probleemloos verkrijgbaar. De futuristische behuizing bevat acht brede antennes en beschikt over schuine hoeken. Je kunt de antennes draaien en zelfs als een soort pootjes naar beneden richten, waardoor de router een spinachtig uiterlijk krijgt. Gamers zullen waarschijnlijk ook te spreken zijn over de oranje accenten en het rode logo aan de bovenzijde.

Binnenin schuilen een 1,8GHz-processor met vier rekenkernen en een geheugenmodule van 1 GB. ASUS kent aan deze triband-router duizelingwekkende wifi-snelheden toe, namelijk 1000 Mbit/s via 2,4 GHz en tweemaal 2167 Mbit/s via 5 GHz. Wie toch nog problemen heeft met het wifi-bereik kan meerdere ASUS-routers in een mesh-netwerk opnemen. Deze functie noemt het Taiwanese concern AiMesh. Een andere slimme oplossing is dat de GT-AC5300 tegelijkertijd regulier internetverkeer en datastromen afkomstig van een vpn-server verwerkt, zodat gamers geen vertraging van andere netwerkgebruikers ondervinden.

De router heeft maar liefst acht gigabit-poorten, waarvan twee exemplaren voorrang geven aan verbonden apparatuur. Twee usb3.0-poorten bieden verder nog de mogelijkheid om bestanden in het netwerk te delen. Daarnaast wordt linkaggregatie, mu-mimo en beamforming ondersteund. Een uiterst gelikte webinterface en mobiele app geven toegang tot de instellingen van deze kleurrijke router. De afmetingen bedragen 24,5 × 24,5 × 6,5 centimeter.

TP-Link Archer C5400 - Futuristisch uiterlijk

beste triband-routers

Ook de Archer C5400 ziet er met zijn acht uitklapbare antennes lekker modern uit. De afmetingen van 23 × 23 × 4,3 centimeter (zonder antennes) vallen mee. Met dit opvallende design richt TP-Link zich duidelijk op gamers die de nodige (draadloze) bandbreedte gebruiken om veeleisende netwerkspellen te spelen. Voor het verwerken van alle datastromen heeft het Chinese merk een Broadcom 1,4GHz-processor met twee rekenkernen geïntegreerd. Daarnaast bevat de router ook nog drie co-processors.

De achterzijde bevat zowel een usb2.0- als usb3.0-poort voor het koppelen van externe opslagdragers. Verder zien we vier gigabit-poorten met ondersteuning voor linkaggregatie en uiteraard een wan-aansluiting. De gecombineerde snelheid van de drie radio’s komt in totaal uit op 5334 Mbit/s. Overigens bedraagt dit de theoretische overdrachtssnelheid, want in de praktijk kom je vermoedelijk niet in de buurt van deze torenhoge waarde. Het 2,4GHz-netwerk heeft een capaciteit van 1000 Mbit/s, terwijl beide 5GHz-radio’s een maximale snelheid leveren van ieder 2167 Mbit/s.

Dankzij ondersteuning voor slimme technieken als mu-mimo en beamforming brengt de Archer C5400 een vlotter en stabieler wifi-signaal naar meerdere apparaten tot stand. Zoals nagenoeg iedere hedendaagse router laat ook dit model zich vanuit een webinterface en mobiele app aansturen. Tot slot kun je eventueel een vpn-server configureren via de protocollen openvpn en pptp.

Linksys Velop (triband 3-pack) - Uitgebreid mesh-netwerk

beste triband-routers

Er verschijnen steeds meer producten op de markt om een mesh-netwerk mee op te tuigen en de Linksys Velop-reeks is daar een goed voorbeeld van. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit een dualband- of triband-router, waarbij je voor laatstgenoemde categorie een forse meerprijs betaalt. Een Velop triband-router plus twee satellieten kost namelijk een kleine vierhonderd euro.

De langwerpige witgekleurde behuizing van iedere unit meet slechts 7,9 × 7,9 × 18,5 centimeter, dus de netwerkapparaten kun je gemakkelijk in volle ruimtes kwijt. Iedere ‘toren’ bevat geen zichtbare antennes, maar onder de motorkap zijn er wel degelijk zes aanwezig. Vergeleken met veel andere routers vallen de theoretische wifi-snelheden van de drie radio’s wat lager uit, namelijk tweemaal 867 Mbit/s en eenmaal 400 Mbit/s. Verder zijn er op iedere unit slechts twee wan/lan-poorten beschikbaar voor het aansluiten van bekabelde apparatuur. Voor wat betreft de rekencapaciteit heeft Linksys 512 MB ram en een quadcore-processor van 716 MHz ingebouwd.

Opvallend is verder de aanwezigheid van een bluetoothontvanger, zodat gebruikers direct de installatie vanuit de mobiele app kunnen uitvoeren. Met deze mobiele app beheer je onder meer ouderlijk toezicht, voer je een snelheidstest uit en geef je gasten toegang tot het netwerk. Tot slot ondersteunt dit mesh-systeem nuttige technieken als mu-mimo en beamforming. Als het nodig is kun je het mesh-netwerk uitbreiden met extra satellieten om een volledige dekking te realiseren.

Netgear Nighthawk X6s R8000P - Machtig en betaalbaar

beste triband-routers

Naast zijn Orbi-mesh-systemen fabriceert Netgear onder de serienaam Nighthawk ook traditionele routers voor gamers. Dit betreffen voornamelijk dualband-modellen, al bestaat er met de X6s R8000P ook een betaalbaar exemplaar met ondersteuning voor triband. Onder aanvoering van een dualcore-processor met een kloksnelheid van 1,8 GHz en 512 MB ram weet deze router drukke netwerkactiviteiten te bolwerken.

De gebundelde theoretische wifi-snelheid bedraagt exact 4000 Mbit/s. Een 2,4GHz-radio (750 Mbit/s) en twee 5GHz-zenders (1625 Mbit/s per stuk) zijn hiervoor verantwoordelijk. De zwartgekleurde behuizing heeft een sportief uiterlijk, met aan beide weerszijden drie uitklapbare antennes. Via beamforming lukt het om het draadloze signaal effectiever naar netwerkapparatuur te zenden. Voor het koppelen van bekabelde apparatuur staan vier gigabit-poorten (inclusief linkaggregatie) en een wan-aansluiting paraat. Je kunt de X6s R8000P ook min of meer als nas inzetten, want er zijn twee usb-poorten voorhanden.

Een onderscheidende functie is de ondersteuning voor de spraakassistenten van Amazon en Google, zodat gebruikers het thuisnetwerk met spraakopdrachten kunnen bedienen. Voor de bediening ontwikkelde de Amerikaanse fabrikant de Nighthawk-app. Houd rekening met een vrij brede behuizing van 29,55 × 22,68 × 5,45 centimeter. Verder is het gewicht van bijna 2,5 kilo voor routerbegrippen behoorlijk hoog. Maar goed, je gaat normaliter gelukkig niet aan de wandel met je router.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Internet

Tags: internet, router, netgear, linksys, mesh