De beste triband-routers voor ieder doeleinde

beste triband-routers

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2
In een modern huishouden met een overdaad aan draadloze apparatuur mag een krachtige triband-router eigenlijk niet ontbreken. Dankzij een enkel 2,4GHz-netwerk en twee 5GHz-netwerken is er minder snel sprake van interferentie en overbelasting. Wie een 802-11ac-router met drie radio’s zoekt, kan één van deze besproken producten overwegen. Dit zijn enkele van de beste triband-routers.

Zeker in stedelijke gebieden zijn er doorgaans nogal wat 2,4GHz-netwerken op een kluitje. Interferentie is dan ook een veelvoorkomend probleem onder bezitters van wat oudere routers, waarbij magnetrons, babyfoons en draadloze deurbellen mogelijk ook nog eens het signaal verstoren. Je kunt de ontvangst misschien nog iets verbeteren door de radio-instellingen aan te passen, zoals het handmatig kiezen van een rustig kanaalnummer.

Een andere optie is om het wifi-signaal op de snellere 5GHz-frequentieband uit te zenden. Er circuleren in de regel minder 5GHz-netwerken en bovendien zijn de radiogolven korter. Vanwege de kleinere kans op conflicten is de wifi-ontvangst vaak wat stabieler. Een nadeel is dat veel apparaten uitsluitend communiceren met 2,4GHz-netwerken. Je lost dit euvel op met een router die het wifi-signaal tegelijkertijd op beide frequentiebanden uitzendt. Een triband-router biedt extra netwerkcapaciteit, aangezien dit apparaat een 2,4GHz-netwerk en twee 5GHz-netwerken uitstraalt.

Het apparaat koppelt automatisch het rustigste netwerk aan een nieuw verbindingsverzoek van bijvoorbeeld een smartphone, smart-tv, laptop en/of gameconsole. Naast de draadloze eigenschappen van triband-routers nemen we ook de overige kenmerken onder de loep. Zo hebben veel modellen tegenwoordig een usb-poort voor het delen van data. Daarnaast kijken we ook in hoeverre er ondersteuning is voor slimme technieken als nu-mimo en beamforming.

D-Link DIR-895L - Piramidevormige dd-wrt-router

beste triband-routers

De tijd dat routers altijd onopvallende, saaie apparaten in een hoek van de kamer waren, ligt achter ons. Netwerkfanaten beschouwen ze juist als apparaten die gezien mogen worden. Fabrikanten spelen hierop in door vooral bij hun topmodellen meer aandacht aan het design te besteden. De DIR-895L bestaat uit een roodgekleurde piramide waarbij acht antennes beide zijkanten flankeren. De behuizing is met 41,77 × 26,27 × 14,96 centimeter voor routerbegrippen behoorlijk fors.

Een dualcore-processor met een klokfrequentie van 1,4 GHz stuurt deze router aan. Het 2,4GHz-netwerk is goed voor een theoretische wifi-snelheid van 1000 Mbits/s, terwijl beide 5GHz-radio’s maximaal 2167 Mbit/s kunnen afhandelen. Zoals bij alle besproken modellen ondersteunt dit exemplaar mu-mimo, waardoor meerdere apparaten tegelijkertijd veeleisende videostreams kunnen opvragen. Verder kun je met beamforming je wifi-signaal efficiënt naar draadloze apparatuur richten.

De achterzijde van de piramide biedt vier gigabit-inputs, een usb3.0-aansluiting en een usb2.0-poort. Gebruikers kunnen deze router desgewenst met de alternatieve firmware dd-wrt flashen. Handig voor het geval je bijvoorbeeld een eigen vpn-server wilt draaien of verregaand je settings wilt kunnen tweaken. Overigens is dat wel op eigen risico, want de garantie vervalt na de installatie van dd-wrt. De DIR-895L is offcieel uitgefaseerd, maar talloze (web)winkels bieden het product nog aan.

Netgear Orbi SRK60 Pro - Mesh-netwerk

beste triband-routers

In huizen met een matige wifi-dekking kan een mesh-netwerk uitkomst bieden. Via een basisstation en één of meerdere draadloze satellieten realiseer je een wifi-netwerk met een groter bereik. Doordat je het netwerkverkeer ook nog eens over drie ssid’s verdeelt, zitten apparaten die de nodige bandbreedte opeisen elkaar niet in de weg. De theoretische wifi-snelheid van de drie radio’s bedragen 1733, 866 en 400 Mbit/s, waarbij laatstgenoemde waarde staat voor het 2,4GHz-netwerk.

Zes ingebouwde antennes stralen de drie netwerksignalen uit. Het basisstation en de satelliet zien er grotendeels hetzelfde uit, waarbij de afmetingen van beide apparaten 16,3 × 7,9 × 20,3 centimeter bedragen. De router beschikt over drie gigabit-poorten en een wan-aansluiting. Iedere satelliet heeft vier gigabit-poorten aan boord. De achterzijde bevat daarnaast nog een Sync-knop om verbinding met de satellieten te maken. Het is fijn dat dit mesh-systeem mu-mimo en beamforming ondersteunt.

Voor de configuratie doen gebruikers een beroep op de Orbi-app of webinterface. Je koppelt aan iedere satelliet een zonenaam en voert zo nodig een snelheidstest uit. Verder zie je ook welke (draadloze) apparaten er allemaal verbonden zijn. In het starterspakket zit één basisstation en één satelliet. Naar behoefte voeg je meer units aan het mesh-netwerk toe. Hiervoor betaal je wel zo’n driehonderd euro, dus het is behoorlijk prijzig om een uitgebreider wifi-netwerk op te zetten.

Linksys EA8300 Max-Stream - Goedkope triband-router

beste triband-routers

Vanwege de aanwezigheid van drie radio’s zijn triband-routers in de regel behoorlijk prijzig. Deze rustig vormgegeven EA8300 behoort tot de goedkopere modellen. Vergeleken met de meeste overige besproken modellen ligt de theoretische snelheid wel wat lager. Het 2,4GHz-netwerk heeft onder ideale omstandigheden een capaciteit van 400 Mbit/s en beide 5GHz-radio’s halen maximaal 867 Mbit/s.

Voor middelgrote woningen met veel netwerkapparatuur voldoet dat overigens prima. De platte behuizing beschikt over vier brede antennes die je naar eigen inzicht kunt richten. Net zoals bij de meeste routers heeft ook dit exemplaar aan de achterzijde vier gigabit-poorten en een wan-aansluiting. Verder kun je de EA8300 inzetten als veredelde nas door een externe opslagdrager aan de usb3.0-poort te koppelen. Dat kan via gangbare bestandssystemen als fat en ntfs. Aan de binnenzijde huist een niet al te zware processor met een klokfrequentie van 716 MHz, al bevat de cpu wel vier rekenkernen. Daarnaast is er 256 MB werkgeheugen aanwezig.

De functionaliteit valt voor een ‘budgetmodel’ overig niet tegen, want Linksys voegde slimme functies als beamforming, mu-mimo, linkaggregatie en automatische firmware-updates toe. Bovendien gebruik je voor de configuratie een laagdrempelige app. Naast de functie van router bekleedt de EA8300 ook probleemloos de rol van accesspoint en repeater. Het niet al te grote apparaatje meet 21,37 × 16,18 x 5,48 centimeter.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Internet

Tags: internet, router, netgear, linksys, mesh