De beste 4G-routers - Altijd verbonden met internet

beste 4G-routers

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder op pagina 2
4G-LTE-routers zijn ideaal voor het inrichten van een snelle internetverbinding op locaties zonder vaste internetverbinding, als mobiele back-up voor een vaste internetverbinding of zelfs om een tijdelijk netwerk (bijvoorbeeld voor presentaties) op te zetten. Wat zijn de beste 4G-routers?

Een 4G-lte-router verschilt op één belangrijk punt van een gewone wifi-router: de toevoeging van een 4G-modem waarmee je overal een mobiele internetverbinding opzet. Bij duurdere wifi-routers kun je soms een mobiel usb-modem in een usb-poort steken. Bij de hier geteste wifi-routers is dat niet nodig, want hierin is het modem gewoon ingebouwd. Voor de rest is het een wifi-router zoals alle andere, die perfect in combinatie met een traditionele bekabeld internetmodem functioneert.

Door de toevoeging van het mobiele modem zijn deze routers iets duurder dan gewone routers, maar ze bieden meer flexibiliteit. Je kunt ze meenemen om op locaties zonder vaste internetverbinding toch een internetverbinding te creëren. Of je gebruikt ze als back-up voor een gewone internetverbinding. De kans dat je zonder internet komt te zitten wordt op die manier erg klein.

Voor de mobiele internetverbinding heb je uiteraard een werkende simkaart met data-abonnement nodig. De snelheid van de mobiele verbinding hangt logischerwijs af van de specificaties van het mobiele modem. De theoretische maximale downloadsnelheid van de geteste routers varieert van 150 Mbit/s tot 1.000 Mbit/s. De maximale uploadsnelheid ligt tussen 50 en 150 Mbit/s. Maar het hangt uiteraard van de locatie, het netwerk en het mobiele abonnement af hoeveel in de praktijk haalbaar is.

beste 4G-routers
Klik op de afbeelding voor alle testresultaten op leesbaar formaat.

AVM FRITZ!Box 6890 LTE

beste 4G-routers

De AVM FRITZ!Box 6890 LTE is een dualband-wifi-router met zowel een xdsl- als een lte(3G/4G)-modem. Beide modems halen een theoretische maximale doorvoersnelheid van 300 Mbit/s, bij xdsl dankzij de ondersteuning voor supervectoring 35b en bij lte dankzij de ondersteuning voor lte cat 6. Voor de rest is de 6890 LTE een modem/router zoals de andere topmodellen van AVM, bijvoorbeeld de FRITZ!Box 7590.

Het is met andere woorden een echte netwerk-communicatiehub, die niet alleen het draadloze netwerk verzorgt, maar ook analoge, digitale en internettelefoniefuncties aan boord heeft (met vijf digitale antwoordapparaten), als print- of mediaserver kan dienen (via een externe schijf die je aan de enige usb3.0-poort koppelt) en/of bedieningscentrale kan spelen in een thuisautomatiseringsnetwerk volgens de DECT-UL-standaard.

De 6890 LTE gebruikt hetzelfde FRITZ!OS-besturingssysteem als de andere routers van AVM. Het bedrijf heeft verschillende mobiele apps, onder andere om de status van de verbinding te controleren en de snelheid te testen, of om de router en bepaalde netwerkonderdelen veilig via het internet te gebruiken. Met behulp van de MyFRITZ!-clouddienst bereik je deze router en het achterliggende thuisnetwerk eenvoudig en veilig via internet.

AVM levert de nodige dsl-kabels en conversiestekkers mee. De kabels zijn met vier meter voldoende lang voor de meeste situaties. Een mini-sim past achteraan in een sleuf net boven één van beide verwisselbare lte-antennes. Dankzij de standaard SMA-connectoren kun je de router voorzien van een grotere en/of externe lte-antenne.

Als je het correcte land configureert tijdens de installatieprocedure, herkent de router alle courante mobiele providers en configureert de correcte mobiele instellingen. Uiteraard kun je die gegevens zelf nog wijzigen. In het ‘lte-informatie’-menu zie je een overzicht van de verbinding, met een schatting van de afstand tot de zendmast en van de up- en downloadsnelheden. In onze testomgeving zagen we een stabiele 4G-lte-verbinding met een downloadsnelheid van 222 Mbit/s en een uploadsnelheid van 50 Mbit/s. De afstand tot de zendmast werd geschat op 800 meter, wat wel lijkt te kloppen.

Via de Uitlijnhulp richt je de antennes, zodat ze een optimale mobiele ontvangst bereiken. Dit wordt grafisch getoond in de webinterface. Daarnaast tonen de vijf leds op de FRITZ!Box de gemiddelde ontvangstwaarde voor beide antennes: hoe meer leds branden, hoe beter de ontvangst.

Als je deze 6890 LTE als dsl-modem, gebruikt dan functioneert het lte-modem als noodverbinding, ‘fallback’. Valt de dsl-verbinding uit (zelfs al gebeurt dit maar heel kort), dan neemt het lte-modem het vliegensvlug over en hapert de internetverbinding niet of zo min mogelijk. Jammer genoeg werkt de fallback-functie bij de actuele firmware niet bij een gewone wan-verbinding, dus wanneer de FRITZ!Box achter een ander modem hangt (glasvezel, kabel etc.).

Dat zou nochtans ook een nuttige functie zijn: AVM heeft het dan ook toegevoegd aan de bèta-firmware. Deze voegt ook mesh-functionaliteit toe en versnelt de ntfs-toegang via usb. Die bèta zou tegen de tijd dat je dit leest (in elk geval vóór het einde van het jaar) de officiële firmware moeten worden.

AVM FRITZ!Box 6890 LTE

Website: nl.avm.de
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Uitgebreide functionaliteit
 • Snel
 • Verwijderbare lte-antennes
 • Minpunten
 • Prijzig
 • Wifi-bereik kon beter
 • Usb-snelheid kon beter

D-Link DWR-953

beste 4G-routers

De D-Link Wireless AC1200 4G LTE Multi-WAN Router biedt een uitgebreide ondersteuning voor 4G-, 3G- en 2G-netwerken en is wereldwijd inzetbaar. Je kunt hem ook als mobiele back-up gebruiken voor een vaste internetverbinding via een dsl- of kabelmodem. Je plaatst de blinkend zwarte D-Link DWR-953 horizontaal op zijn geïntegreerde voetje, waarbij de twee afneembare lte-antennes bovenaan uit het apparaat steken.

De DWR-953 is klein en licht genoeg (400 gram) om mee te nemen. Behalve negen status-leds heeft de DWR-953 vooraan ook een led-indicatie in streepjesvorm van de mobiele signaalsterkte: als het signaal optimaal is, branden de vier streepjes allemaal. Dat was het geval tijdens onze test. Eventueel kun je de meegeleverde antennes vervangen door sterkere exemplaren. De mini-simkaart past in een sleuf aan de rechterzijkant.

De installatiewizard start niet automatisch: je activeert hem via het internettabblad in de balk bovenaan in het (helaas niet Nederlandstalige) webbeheer. Kies in het menu ‘Wizard’ en volg de instructies. je kunt uiteraard alles handmatig configureren, maar vergeet daarbij zeker niet om de admin een sterk wachtwoord mee te geven, want D-Link verplicht je daar helaas niet toe. De zogenaamde ‘wizard’ is eerder dom: zo dien je op een bepaald moment zelf de router opnieuw te starten, en als je dat niet doet dan kom je niet meer in het beheer: voor beginners kan dat verwarrend zijn.

De beheerinterface is sowieso nogal rommelig, met functies die overal verspreid zitten en niet altijd even gemakkelijk terug te vinden zijn. Alles is wel aanwezig: de DWR-953 is een volwaardige router, met alle functies die je ook terugvindt bij de gewone wifi-routers van D-Link. Om alles correct in te stellen, is wel enige netwerkkennis vereist als je niet voor de standaardinstellingen kiest.

Voor een lte cat 4-router presteert de D-Link Wireless AC1200 4G LTE Multi-WAN Router behoorlijk goed, beter bijvoorbeeld dan de eveneens goedkope TP-Link Archer MR400 (die geen wireless-ac of gigabit-ethernet ondersteunt). Daarom wint de D-Link het keurmerk Slimme Koop. Maar houd wel rekening met de ietwat gecompliceerde interface; TP-Link heeft een eenvoudigere, gebruiksvriendelijkere interface.

D-Link DWR-953 Wireless AC1200 4G LTE Multi-WAN

Website: eu.dlink.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Ondersteunt veel frequenties
 • Betaalbaar
 • Goede prestaties voor een cat 4-modem
 • Minpunten
 • Engelse interface
 • Geen echte setup wizard
 • Gecompliceerde interface

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Internet

Tags: internet, router, 4g