DD-WRT installeren op je router

De standaardfirmware van de meeste routers is nu niet iets om over naar huis te schrijven. Met DD-WRT geef je je router een nieuw leven met handige en veelzijdige functies. We leggen hier uit hoe je DD-WRT installeren kunt.

DD-WRT is alternatieve firmware voor je router, ideaal als je daar wat meer mee wilt doen. DD-WRT hoeft dan niet eens per se op een oude router te worden geïnstalleerd, je kunt ook gewoon een recente router gebruiken. Sommige routers hebben zelfs speciale ondersteuning voor de firmware.

DD-WRT wordt echter door de meeste fabrikanten niet officieel ondersteund, dus houd rekening met de (kleine) kans dat je je router brickt. Om het zelf te installeren op je router, is het nodig om eerst te controleren of die wel ondersteund wordt. Om de compatibiliteit te controleren, ga je naar de DD-WRT-database en vul je je typenummer van de router in. Je ziet bij Supported of er ondersteuning is.

Let wel op dat de hardware-revisie overeenkomt met jouw router, van sommige routermodellen zijn namelijk meerdere hardware-revisies uitgekomen. Voor sommige zakelijke routers is het nodig dat je een DD-WRT-licentie neemt, dat zie je aan Activiation required.

DD-WRT downloaden

Op de pagina van je router vind je de lijst met beschikbare firmware. Er zal dan in de meeste gevallen een image staan met de naam Webflash image for first installation. Dat is de image waarmee je moet starten. Staat er geen image bij, dan kun je ook gaan naar DD-WRT Wiki bij Additional information, indien beschikbaar. Daar staan wat meer instructies over welke build je precies nodig hebt. Soms kan het gebeuren dat een link dood is. Ga dan naar deze pagina en download met de info van de wiki de juiste build voor je router. De initiële build is er namelijk vaak een met de naam mini.

Voor de meeste routers is er een aantal typen builds van DD-WRT: mini, big en mega. Per build verschilt het aantal functies, waarbij mini de minste en mega de meeste functies heeft. Download de initiële flashfirmware voor jouw router en houd die alvast klaar. We gaan later de mini-build upgraden naar de mega-versie. Welke build welke features heeft, vind je hier.

Installeren

Het is nu tijd om je voor te bereiden op het flashen. Zorg ervoor dat je alle andere apparaten van je router loskoppelt. Verbind één pc of laptop via een kabel met je router. Soms staat er in de flashhandleiding aangegeven dat je de router eerst moet resetten, door een zogenoemde 30/30/30-reset te doen. Dat is meer een voorzorgsmaatregel. Je doet zo’n reset door eerst de resetknop 30 seconden ingedrukt te houden, dan de stroom eraf te halen terwijl je nog de resetknop ingedrukt houdt en opnieuw 30 seconden de knop vasthoudt. Sluit daarna de stroom weer aan terwijl je nog steeds de resetknop ingedrukt houdt, opnieuw 30 seconden.

Log dan in op je router en ga naar de sectie routerupdates. Je kunt dan een bestand kiezen, dus selecteer hier het gedownloade DD-WRT-bestand en start de upgrade. Het is dan wachten, anders loop je risico dat je er een baksteen van maakt. Wacht nadat de router klaar is nog vijf minuten voordat je iets doet, zodat het zeker is dat de flash goed is gegaan. Daarna kun je aan de slag.

dd-wrt installeren

© PXimport

Inloggen en DD-WRT configureren

Log in op je router. Om erin te komen, voer je als gebruikersnaam root en als wachtwoord admin in. Je kunt overigens de statuspagina zonder inloggen bekijken, dat is erg handig. Als je doorklikt, moet je wel gewoon inloggen. We zijn nu nog niet klaar: voor de meeste functies ga je terug naar de DD-WRT-wiki of naar de ftp en download je een build met mega in de naam. Een mega-build kan veel meer, zo beschikt die over ingebouwde vpn- en nas-mogelijkheden. Je flasht die build via Administration / Firmware Upgrade.

We gaan nu een aantal handige configuratie-opties langs van DD-WRT. Daarvoor beginnen we bij het tabblad Setup. Handig is bijvoorbeeld dat er integratie is met ddns-diensten als NoIP en DynDNS. Kies simpelweg je dienst, log in en je domeinnaam wijst voortaan naar je thuis-ip-adres. Een andere mogelijkheid is de ondersteuning van vlan’s. Door de vinkjes weg te halen, kun je vlan’s maken. Een tabblad verderop, op Networking, kun je aan de slag met bridges en vlan-tags. Op het tabblad Wireless configureer je alle draadloze instellingen. Je kunt de wireless-mode instellen, zoals access point, repeater of client. Op het tabblad Radius schakel je radius-authenticatie in, voor als je zo’n server hebt.

Interessant wordt het bij het tabblad Services. Bij VPN kun je de vpn configureren. Je kunt DD-WRT een vpn-server laten opzetten of als client verbinding laten maken met een bestaande vpn-server. Er is ondersteuning voor PPT en OpenVPN. Genereer lokaal alle certificaten voor OpenVPN en plak die in de betreffende velden van de router om de OpenVPN-server van DD-WRT te starten. Daarvoor download je OpenVPN op je eigen pc en installeer je alles.

Raadpleeg daarna de handleiding om de benodigde certificaten en sleutels te genereren. Bij USB en NAS kun je ondersteuning voor usb-apparaten inschakelen, voor opslag en printers. Bij NAS kun je vervolgens Samba-shares aanmaken, zodat je bestanden kunt delen over het netwerk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000