abonneren

CouchPotato

Doordat nieuwsgroepen en torrents zo makkelijk toegankelijk zijn, is het aanbod van downloadbare films explosief gegroeid. Als je na het zien van een trailer echter niet meteen een download kunt vinden, vergeet je net zo makkelijk dat je de film wilde zien. CouchPotato biedt uitkomst: het programma houdt bij wat je nog wil zien en downloadt het automatisch.

Kijk je veel gedownloade films, maar kan het downloadproces wel wat gestroomlijnder? Of vergeet je wel eens die film te downloaden waar je al heel lang naar uitkeek? CouchPotato, een opensourceapplicatie van Nederlander Ruud Burger, zorgt voor uitkomst. Na installatie op je desktop-pc, thuisserver, nas of htpc draait CouchPotato als service op de achtergrond en houdt bij welke films van je verlanglijstje uitkomen. Het haalt automatisch een nzb- of torrent-bestand op dat met je lokale nieuwsgroepen- of torrentsoftware wordt gedownload. Door de ondersteuning van zowel nieuwsgroepen als torrents kan vrijwel iedere downloader zonder moeite met CouchPotato leren werken.

CouchPotato is te downloaden voor Windows, Mac OS X en Linux op www.couchpotatoapp.com. In deze workshop installeren we CouchPotato op een Windows 7 desktop-pc, die binnen ons thuisnetwerk functioneert als netwerkschijf. Onze htpc met Windows 7 en XBMC is op onze tv aangesloten en kan de door CouchPotato gedownloade films direct weergeven vanaf de desktop-pc. Als je thuis je films direct naar je htpc downloadt, kun je CouchPotato daar natuurlijk ook op installeren. Door de Linux-ondersteuning werkt het bijvoorbeeld ook op een Synology-nas.

style="text-indent: 35.45pt;">Een laatste waarschuwing: het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is illegaal. Als je CouchPotato gebruikt in combinatie met het downloaden van torrents, ben je illegaal bezig als je de films ook uploadt. Films downloaden van nieuwsgroepen is (vooralsnog) compleet legaal.

Stap 1: Installeren

De installatie van CouchPotato is een van de eenvoudigste die we hebben gezien. Na het openen van het gedownloade zip-bestand dubbelklik je op de installer van CouchPotato. Zonder bevestiging installeert het zichzelf en opent direct een browservenster. Als je een melding van Windows Firewall krijgt, klik je op Toegang toestaan. Standaard installeert CouchPotato zich als lokale webdienst op poort 5000. In de browser kun je dus direct aan de slag met het pakket.

Stap 2: Zoekconfiguratie

Voordat CouchPotato kan gaan downloaden, moet je het programma vertellen hoe het je zoekopdrachten moet interpreteren. Door op het tandwielicoontje te klikken, kom je op de pagina met instellingen. Op het tabblad General kun je het poortnummer van de service veranderen, maar het belangrijkst zijn de Search-instellingen. Standaard zoekt CouchPotato elke 24 uur naar nieuwe films. Veel vaker is niet nuttig, maar je kunt het aanpassen. Daarnaast is het aan te bevelen enkele steekwoorden op te geven waar CouchPotato op moet letten. Onder Ignore, Preferred en Required Words kun je steekwoorden opgeven die het programma moet negeren, bij voorkeur of per se moet vinden. Zo kun je films met Duitse taal laten negeren door German in te vullen bij Ignore of alleen films met dts-geluid downloaden door achter Required DTS te typen.

Stap 3: Torrentclient

Klik op het tabblad NZBs/Torrents om in te stellen of je met nieuwsgroepen of torrents aan de gang wilt. De nieuwsgroepenondersteuning is goed, maar betaald (zie kader Nieuwsgroepen). Wij gaan met torrents aan de slag en geven hier aan waar de torrentbestanden opgeslagen moeten worden, zodat je torrentclient ze automatisch oppikt. We kiezen de map D:\Torrents, zodat alle door CouchPotato gevonden torrents daar worden neergezet. Als je Transmission gebruikt (een torrentclient voor Mac en Linux), is er automatische integratie beschikbaar.

Stap 4: Torrentclient

Omdat CouchPotato de gevonden torrentbestanden in een bepaalde map zet, moet je je torrentclient die bestanden laten oppikken. In uTorrent doe je dat in het venster Voorkeuren op het tabblad Mappen. Selecteer de optie Automatisch .torrents laden en vul de map in die je in de vorige stap in CouchPotato gebruikte, in ons geval D:\Torrents. Vink de optie Verwijder ingeladen .torrents aan als je de map niet al te veel wilt vervuilen met reeds gedownloade torrents. uTorrent checkt periodiek die map en start automatisch de download. In hetzelfde mappenvenster kun je ook de standaard downloadlocatie opgeven. Wij kiezen D:\Torrents\Downloads, maar zetten ook een vinkje bij Verplaats voltooide downloads. Dat voorkomt dat je in XBMC een film al ziet staan terwijl die nog gedownload wordt door uTorrent. We vullen dus D:\Films in als map waar de film naartoe wordt verplaatst zodra deze compleet is.

Stap 5: Kwaliteit

CouchPotato zoekt niet zomaar naar de film die je wilt downloaden, maar kan ook letten op de kwaliteit ervan. Als je een hdtv hebt staan, zul je namelijk geen genoegen nemen met een dvd-rip van een film, maar wil je een 720p- of 1080p-versie. Op het tabblad Quality kun je kwaliteitsprofielen aanmaken. Die profielen worden vervolgens opgesomd in het lijstje naast het zoekveld rechtsboven in het scherm. Standaard kiest CouchPotato voor 720p, maar op het tabblad Quality zie je welke instellingen er nog meer zijn. De gangbaarste kwaliteitsversies zijn er al –je maakt dus geen nieuwe aan. Voor elk kwaliteitsprofiel kun je ook nog eens aangeven hoe groot de download moet zijn. Aan een 1080p-rip van 3 GB heb je niets. Daarom staan ook hier al de gangbare bestandsgroottes ingevuld.

Stap 6: Extra’s

Nu je hebt gedefinieerd welke versies van films CouchPotato moet downloaden, kun je op het tabblad Extra’s een aantal aanvullende instellingen invullen. Via de rss-feed van Blu-Ray.com kan CouchPotato zelf bijhouden welke blurayfilms uitkomen en die meteen downloaden zonder tussenkomst: een optie voor de echte verzamelaar. Vink Enable aan en geef aan van welk jaar de film minimaal moet zijn (om oude films te vermijden) en welk cijfer het minimaal moet hebben op filmdatabase IMDB (om slechte films te vermijden). Verder kun je hier instellen dat CouchPotato trailers moet downloaden voor elke gedownloade film, en eventueel ook ondertiteling. Voor die laatste kun je de talen aangeven door in het veld Language de afkorting voor jouw taal in te voeren, bijvoorbeeld nl. Ook metadata als een thumbnailafbeelding, poster en nfo-bestand kunnen meteen gedownload worden.

 

Stap 7: Integratie

 

Op het tabblad Notifications kun je CouchPotato laten samenwerken met diverse mediabibliotheken. Omdat wij op ons testnetwerk een htpc met XBMC hebben draaien, vullen we de gegevens van die server in: het ip-adres, de gebruikersnaam en het wachtwoord. Zorg wel dat de pc met XBMC inderdaad bereikbaar is met die gegevens en open de betreffende poorten op je htpc. CouchPotato werkt daarna automatisch je XBMC-bibliotheek bij als er een film is gedownload. CouchPotato ondersteunt ook Synology Media Server (als het op een Synology-nas draait), en een grote groep andere programma’s. Bekende XBMC-concurrent MediaPortal ontbreekt.

Stap 8: Film zoeken

Nu je CouchPotato hebt verteld wat er moet gebeuren met je downloadopdrachten, is het tijd om de eerste film toe te voegen. Na het lezen van een recensie over de film Margin Call, besluiten wij dat we deze graag willen zien. Heb je net als wij thuis een hdtv staan, dan moet dat minstens in 720p-kwaliteit gebeuren. Rechtsboven in het scherm van CouchPotato vul je in het zoekveld de titel van de film in, in ons geval Margin Call. In het uitrolmenu kies je 720P. Na een klik op Add zoekt CouchPotato de filmdatabases door en verandert het zoekveld in een rolmenu met mogelijke titels. In dit geval is er maar één zoekresultaat, en klik je dus nogmaals op Add om hem toe te voegen aan de Wanted-lijst. Als je bovenin het scherm op Wanted klikt, zie je alle films die je nog wilt hebben. Eens per dag checkt CouchPotato automatisch op de achtergrond of de gekozen films al in de gewenste kwaliteit beschikbaar zijn.

Stap 9: Film downloaden

Margin Call is beschikbaar in 720p-formaat. CouchPotato heeft op de achtergrond een torrent gevonden via The Pirate Bay en die gedownload naar D:\Torrents. Op de Wanted-lijst wordt de film verplaatst naar de categorie Snatched. Zodra je uTorrent controleert, zie je dat de torrent inderdaad automatisch is toegevoegd. Verder hoef je niets te doen: de film komt binnen in de door jou geselecteerde map.

Stap 10: Film kijken

Zodra de download is voltooid, blader je in XBMC naar de filmmap. Omdat dit de map is waar je uTorrent naartoe laat downloaden, is er al een map aangemaakt voor je film. In de map vind je het mkv-bestand van de film en een gedownloade filmposter. Vanaf het moment dat je de film toevoegde aan CouchPotato, heb je dus niets meer hoeven doen. Het downloadproces verliep vanzelf en je kunt de film direct kijken.

En verder

CouchPotato werkt samen met allerlei pakketten. Als je een nieuwsgroepen- en nzb-abonnement hebt, kan het naadloos uit nieuwsgroepen downloaden door samen te werken met Sabnzbd. CouchPotato kan daarbij ook zorgen voor het automatisch indelen en hernoemen van de mappenstructuur. Daarnaast is er een plugin voor Google Chrome. Met een knop rechts onderin het scherm kun je films vanaf IMDB dan direct toevoegen aan CouchPotato. In deze workshop hebben we alleen de basismogelijkheden besproken. Op de fora van Sabnzbd, XBMC en Tweakers is CouchPotato een veelbesproken onderwerp. Voor meer informatie kun je daar terecht, evenals op de officiële website www.couchpotatoapp.com.

 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Workshop, Internet

Tags: workshop

Nieuws headlines

Laatste reactie