China trekt internetlicentie Google in

Google moet de prijs betalen voor zijn kritiek op de Chinese overheid. Binne 24 tot 48 uur zal China de Internet Content Provider-licentie van Google terugtrekken, waarna Chinese internetgebruikers de zoekgigant niet meer kunnen benaderen.De afgelopen drie maanden stuurde Google bezoekers van het Chinese google.cn-adres door naar hun zoekmachine in Hong Kong, google.com.hk.
Deze laatste biedt namelijk geen censuur en is daarom veel populairder bij gebruikers. Helaas is de Chinese overheid niet zo gecharmeerd van uitspraken en deze oplossing van Google. Normaliter krijgen bedrijven elk jaar een nieuwe ICP-licentie, maar volgens Reuters is de ICP-licentie van Google per direct opgeheven. Dat houdt in dat Google niet legaal een website mag beheren in China.

Zowel de Android-diensten als overige Google-diensten zullen vooralsnog overeind blijven; voor zoekresultaten zullen gebruikers nu moeten overstappen op Baidu (dat toch al een marktaandeel van 60 procent heeft). Deze zoekmachine wordt overigens sterk door de Chinese overheid gereguleerd. Google wil nu een handmatige redirect voor google.com.hk gaan instellen, in de hoop dat deze niet door China geblokkeerd wordt. De zoekgigant wijst er ook op dat de zoekmachine via proxy servers te bereiken is.

Gizmodo

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Internet

Tags: