Britse internetpiraten krijgen mail met legale alternatieven

Vier grote Britse providers gaan de komende jaren illegale downloaders wijzen op legale alternatieven in de vorm van een 'waarschuwingsmail'. Daarvoor worden IP-adressen in torrentswarms gemonitord.

Daarover schrijft onder meer Torrentfreak. De mails worden alleen verstuurd naar klanten die P2P downloaden of streamen, bijvoorbeeld via BitTorrent of Popcorn Time. De aanpak geldt echter niet voor gebruikers van nieuwsgroepen of cyberlockers.

BT, Sky, TalkTalk en Virgin Media werken vrijwillig aan het initiatief mee, dat in het leven is geroepen door Creative Content UK. Dit programma is in 2015 opgezet door de Britse overheid, om internetpiraterij in al zijn facetten tegen te gaan.

IP-adres koppelen aan e-mail

IP-adressen die zichtbaar zijn zodra torrens worden gedeeld, worden door een derde partij (MarkMonitor) uit BitTorrent-swarms gevist. Die worden vervolgens bij de providers neergelegd, die het IP-adres kunnen koppelen aan het e-mailadres van de klant in kwestie.

Auteursrechtenorganisaties hebben met de providers afgesproken dat er de komende drie kaar maximaal 2,5 miljoen van dit soort waarschuwingsmails de deur uit mogen gaan, zodat klanten er niet constant mee te maken krijgen. 

Educatief

De mails hebben een educatieve aard en wijzen bijvoorbeeld op legale alternatieven. Er wordt niet gedreigd met boetes en er worden hooguit vier mails per illegale downloader verstuurd. Wie er niet op zit te wachten, kan denken aan het gebruiken van een VPN.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Internet

Tags: privacy, torrent