Brein: 571 websites offline gehaald

Brein heeft vorig jaar 571 websites offline laten halen. De speurder naar on- en offline piraterij heeft vandaag de jaarstatistieken voor 2012 bekendgemaakt.

Brein heeft vorig jaar maar liefst 651 onderzoeken afgerond naar illegale verspreiding van muziek, film, tv-series, boeken en games. Daarbij werden 571 websites uit de lucht gehaald. Eén website werd geblokkeerd. Het ging hierbij om file-sharing (vooral bittorent), streaming en downloadsites.

Naast het afsluiten van illegale websites is Brein in het vierde kwartaal van 2012 ook begonnen met het speuren naar zoekresultaten van ongeautoriseerde content bij zoekmachines als Google. Daarmee wil Brein de vindbaarheid van het illegale aanbod belemmeren. Dit is nog in de opstartfase, maar er zijn al ruim 137.000 zoekresultaten verwijderd. Het aantal meldingen bedraagt nu ruim 10.000 per dag en zal naar verwachting sterk toenemen.

Verder worden ook advertenties op vraag-en-aanbod-sites als Marktplaats gescreend. In 2012 werden ongeveer 40.000 advertenties verwijderd waarin usb-sticks of dvd's met illegale kopieën werden aangeboden. In 37 gevallen werd nader onderzoek gedaan bij (volhardende) aanbieders. Mogelijk worden deze civiel- of strafrechtelijk vervolgd. Op straat komt de handel in illegale kopieën nog maar sporadisch voor.

Aansprakelijk
De meeste websites die illegale content aanboden werden door de hosting provider offline gehaald. Als deze dit niet doen dan kunnen zij volgens Brein door de rechter aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de sites met illegale content veroorzaken. De websites werden anoniem beheerd en verwierven ook hun inkomsten door toegang te geven tot de illegale bestanden.

Inkomsten
De inkomsten van dergelijke sites bestaan onder meer uit advertenties en rechtstreekse betalingen van gebruikers. Brein probeert de identiteit van de beheerders van de websites met illegale content te achterhalen door betalingsverwerkers aan te spreken. Deze betalingsverwerkers worden vervolgens gesommeerd om de dienstverlening hieraan te staken. Ook Nederlandse bedrijven adverteren wel eens op websites met illegale content. Brein is dit jaar een campagne tegen deze advertenties gestart en zegt zo'n honderd bedrijven te hebben aangeschreven.

The Pirate Bay
In andere landen kunnen websites in het openbaar nog gewoon illegale content verspreiden zonder dat zij worden aangepakt. Een voorbeeld daarvan is The Pirate Bay. Stichting Brein meldt dat deze website de wet en vonnissen gewoon naast zich neerlegt en opbrengsten haalt uit de illegale handel van ongeautoriseerde bestanden. The Pirate Bay wordt net als in andere EU-lidstaten door de zes grootste Nederlandse internetproviders geblokkeerd, zodat 90 procent van de Nederlandse abonnees geen rechtstreekse toegang meer hebben tot deze bittorrentsite. Wel kan deze blokkering omzeild worden, maar ook dit is in Nederland verboden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten