abonneren

Bijles voor iedereen

"Khan, bedankt voor de uitleg aan mijn zeven jaar oude dochter. Jouw uitleg heeft er niet alleen voor gezorgd dat ze haar wiskundesommen kan maken, maar dat erin uitblinkt! U bent een zegen voor mijn familie!". Deze en vele andere lof- en dankbetuigingen staan te lezen op de Facebook-pagina van Salman Khan. Salman wie? Precies, dat dachten wij ook.
Totdat wij zijn werk onder ogen kregen: de site Kahn Academy.

De site is ontstaan nadat Kahn zijn nichtje bijles gaf in de zomervakantie van 2004. Zij had problemen met wiskunde, en Kahn sprak met haar af dat hij haar bijles zou geven. Vanwege de afstand ging dat per telefoon en Yahoo Doodle als een gedeelde notitieblok. Al snel werden de bijlessen bekend in de familie, en voordat Kahn het goed en wel door had, gaf hij bijles aan een handvol neven en vrienden van de familie. Puur uit efficiëntie begon hij met het maken van YouTube video's, zodat iedereen in zijn eigen tijd, in zijn eigen tempo de lessen kon kijken.

De site bevat inmiddels meer dan 1100 lessen, ieder gemiddeld met een duur van 20 minuten. De video's zijn simpel van opzet: je hoort Kahns stem en je ziet een scherm waarop berekeningen worden uitgelegd. De categorieën variëren van wiskunde, biologie, algebra, statistiek en economie, tot geometrie, fysica en differentiaal vergelijkingen.

De site trekt behalve leerlingen en studenten van middelbaar en hoger onderwijs ook veel volwassenen die hun kennis willen bijspijkeren (of in staat willen zijn die ene wiskundesom aan hun kind uit te leggen). Het bijkomend voordeel van de video's is dat je ze vaker dan één keer kunt afspelen, voor het geval je de oplossing niet direct snapt. Klik eens van de site door naar de Facebook-pagina: hier mag iedereen nieuwe onderwerpen aandragen voor toekomstige video's!

http://khanacademy.org/

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Website, Internet

Tags:

Laatste reactie