Bestanden synchroniseren met Syncthing

Als je geen cloud wilt gebruiken maar wel bestanden tussen pc’s wilt uitwisselen, heb je niet zo veel mogelijkheden. Syncthing is een nieuwe optie die in de achtergrond je bestanden synchroniseert tussen pc’s.

Syncthing is een opensourcetool die zich nog wel enigszins in het vroege ontwikkelstadium bevindt. Toch hebben wij in onze tests deze als stabiel en erg snel ervaren. Syncthing werkt in de browser en draait op OS X, Linux en Windows. Je installeert het op de ene pc, waar je aangeeft welke mappen je wilt delen. Daarna zet je het op de andere pc, koppel je de mappen aan elkaar en worden de bestanden over het netwerk gesynchroniseerd. Als bestanden worden uitgewisseld, worden deze versleuteld zodat niemand over het netwerk de bestanden kan inzien.

Je downloadt Syncthing vanaf de website. Wij downloaden de 64 bitversie voor Windows. In OS X kun je het via homebrew installeren en in veel Linux-distributies via het pakketbeheer. Na het downloaden pak je de zip uit, bijvoorbeeld in de map C:\Program Files. Om straks Syncthing automatisch met Windows mee te laten starten, klik je met de rechtermuisknop op syncthing.exe en kies je voor Snelkoppeling maken. Klik op de adresbalk in de Windows Verkenner en typ shell:startup. Plak hier de snelkoppeling in, zodat Syncthing automatisch meestart.

Voer daarna de snelkoppeling uit om Syncthing te starten. Er opent zich een opdrachtprompt en even later opent de browser. Er kan in de tussentijd een melding van je firewall verschijnen. Je kunt Syncthing gewoon toegang geven. In Syncthing voeg je als eerste een map toe die je zo direct wilt synchroniseren. Daarvoor klik je op Map toevoegen. Vul de Map-ID in, dat kan gewoon de naam van de map zijn, en de Maplocatie. Kopieer voor die laatste even het pad uit de Windows Verkenner. Eventueel kun je ervoor kiezen Versiebeheer in te schakelen, zodat je terug kunt naar vorige versies van de map. Doe dit wel alleen als de map niet te groot is, anders neemt het erg veel schijfruimte in. Klik ten slotte op Bewaar.

Als je op Apparaat-ID klikt, geeft Syncthing automatisch gevonden ID’s weer.

Voer nu Syncthing uit op de andere pc of laptop waarmee je je bestanden wilt synchroniseren. Heb je dat eenmaal gedaan, ga dan terug naar de eerste pc. Klik daar op Add Remote Device. Klik op het invoerveld bij Apparaat-ID. Daar verschijnt, als de pc’s elkaar op het netwerk zien, nu de unieke ID van je andere pc. Controleer of deze ID overeenkomt door op de andere pc naar Acties, Toon ID te gaan. Selecteer de ID en vul een naam van het apparaat in. Kies onderaan welke mappen je ermee wilt delen en klik op Bewaar. Doe daarna hetzelfde op de originele pc. Daarna krijg je op die pc nu een melding dat er een nieuwe map beschikbaar is. Soms kan het even duren voordat die melding verschijnt. Het helpt dan om even de pagina te vernieuwen. Klik daarna op Toevoegen als de melding binnenkomt. Kies waar je de gedeelde map op de andere pc wilt plaatsen, dat kan ook een bestaande map zijn. Klik ten slotte op Bewaar om de synchronisatie van die map op te zetten.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Internet

Tags: cloud, synchronisatie, syncthing