Bedrijven doen weinig aan IPv6

Op de wereldwijde IPv6 lanceringsdag is het nieuwe internetprotocol IPv6 officieel in gebruikgenomen. Toch zijn er nog weinig Nederlandse organisaties die zich daar veel van aantrekken.

IPv6 is de oplvolger van het huidige IPv4 en lost het tekort aan internetadressen in het huidige internetprotocol op. De laatste IPv4-adressen zijn vorig jaar uitgegeven en dus is de overstap naar IPv6 onvermijdelijk toch lijkt het Nederlandse bedrijfsleven hier nog niet erg me bezig te zijn. Zo blijkt uit een onderzoek van KPMG en TNO.

Apparaten die via internet worden verbonden, hebben allemaal een ip-adres ter identificatie. Via dit nummer kunnen apparaten met elkaar communiceren. Vorig jaar zijn de laatste IPv4-adressen vergeven en zijn er zo’n 4,3 miljard ip-adressen in omloop. Het aantal IPv6-adressen is bijna oneindig (340 sextiljoen om precies te zijn) dus daar zullen we een tijdje mee vooruit kunnen. Het IPv4-netwerk blijft gewoon functioneren, zodat veel bedrijven nog geen haast hebben. Nadeel is dat IPv4 en IPv6 niet met elkaar samenwerken. Veel apparaten die het afgelopen jaar zijn verkocht, zijn al geschikt voor IPv6. Oude apparaten die het protocol niet ondersteunen moeten worden vervangen. Op 8 juni 2011 is er al een wereldwijde IPv6-testdag gehouden.

Urgentie IPv6 onvoldoende erkend

Volgens onderzoek van KPMG en TNO geeft echter slechts 15% van de onderzochte bedrijven aan in een test- en acceptatiefase te zitten. Slechts 5% heeft ook hun personeel getraind voor het nieuwe IPv6. Wel heeft één op de vijf bedrijven al IPv6-adressen aangevraagd en hun internetverbinding geschikt gemaakt voor het nieuwe protocol. De organisaties blijken de noodzaak van de invoering van IPv6 weliswaar in te zien, maar denken zeer verschillend over het moment van invoeren.
KPMG vreest dat de afwachtende houding van Nederland negatieve gevolgen kan hebben op onze concurrentiepositie wanneer andere landen wel op tijd de overstap maken. Facebook, Google, Microsoft, Cisco, Comcast en AT&T zullen als eerste het nieuwe internetprotocol in gebruik nemen. Nieuwe klanten van Xs4all zullen automatisch voorzien worden van een IPv6-adres. Internet-provider Xs4all timmert als pionier al jaren aan de weg van IPv6.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Internet

Tags: ipv6