AVM Fritz!Box 7590 - Meer dan een WiFi-router

Fritz!Box 7590 review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina

AVM Fritz!Box 7590

Prijs: € 289,-
Website: nl.avm.de
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Veel mogelijkheden
  • Snel
  • Goed bereik
  • Minpunten
  • Duur
  • Geen stroomknop
  • Trage usb

Fritz!Box 7590 prestaties

Onze eerste indruk van deze rond een Intel (voorheen Lantiq) AnyWan GRX350-soc gebouwde modemrouter is zeer positief. De ingebruikname verloopt vlot en snel. De vele functies vergen wel enige aandacht, maar blijken in de praktijk eenvoudig te configureren en te gebruiken. De AVM Fritz!Box 7590 haalt in de gebruikte IPerf3-benchmark gemiddelde draadloze doorvoersnelheden van 377,5 Mbit/s in de 5GHz- en 107,5 Mbit/s in de 2,4GHz-wifi-frequenties.

In de 5GHz-frequentie is de Fritz!Box 7590 daarmee sneller dan de best presterende router in onze database met 48 recent geteste routers, namelijk de Synology RT1900ac, die in dezelfde benchmark een gemiddelde van 352,5 Mbit/s haalt. In de 2,4GHz-frequentie is de Fritz!Box 7590 trager dan de gemiddeld 175,5 Mbit/s scorende Synology RT1900ac. Beide routers hebben een vergelijkbaar bereik, maar de usb-poort van de Synology RT1900ac is in de gebruikte Parkdale-benchmark wel significant sneller dan die van de Fritz!Box 7590.

Functioneel biedt de router van AVM nog wat meer dan die van Synology, maar inzake gebruiksvriendelijkheid en kracht van het besturingssysteem doet de Synology het weer beter. In de praktijk is het moeilijk kiezen tussen deze twee geavanceerde routers, maar de extra telefonie- en ‘home automation’-functies geven de AVM Fritz!Box 7590 net dat duwtje om hem wat ons betreft uit te roepen tot de beste geavanceerde router die er vandaag te koop is. De eerder eveneens door ons besproken Synology RT1900ac is dan een nipte tweede.

AVM Fritz!Box 7590 review

De firmware van de Duitse versie van de Fritz!Box 7590 is voorzien van wifi-mesh-functies. Bij de door ons geteste internationale versie was de mesh-firmware tijdens de testperiode alleen beschikbaar in een zogenoemde ‘Fritz Lab’-versie, oftewel bètaversie. De officiële uitrol volgt ergens in het eerste kwartaal van 2018. We hebben de bètaversie van Fritz!OS enkele weken uitgeprobeerd en merkten eigenlijk weinig verschil met de actuele versie. De telefonie-, nas-, mediaserver- en thuisautomatiseringsfuncties werkten exact als voorheen.

De belangrijkste nieuwigheid is dat ‘Mesh Wifi’ voortaan de standaard manier van werken is voor het draadloze netwerk. Dat betekent in de praktijk dat alle gebruikte wifi-repeaters en Powerline-stekkers van AVM naadloos en automatisch worden opgenomen in hetzelfde, centraal via de router beheerde wifi-netwerk. Indien nodig wordt de firmware van de aangesloten stekkers automatisch vernieuwd, zodat de nieuwe mesh-functies beschikbaar worden.

Wij probeerden een en ander uit met de AVM Fritz!Wlan Repeater 1750E en AVM Fritz!Powerline 1000E. De firmware van de eerste werd automatisch vernieuwd; de Powerline had blijkbaar al de juiste ‘mesh’-compatibele firmware. Binnen enkele minuten was ons nieuwe mesh-wifi-netwerk in de lucht.

Als mesh-netwerk

Het Thuisnetwerkoverzicht toont een overzicht van de wifi-mesh en de eventuele updates van aangesloten stekkers die nog moeten worden uitgevoerd. Het volledige wifi-netwerk gebruikt één ssid, één security-instelling en wordt volledig centraal beheerd en aangestuurd. Stel je op de router bijvoorbeeld een nachtdienst in, waarbij het wifi-signaal wordt uitgeschakeld om stroom te besparen, dan zullen alle aangesloten stekkers zich daaraan houden. Op dezelfde manier kun je centraal het gastnetwerk inrichten.

Via ‘seamless roaming’ koppelen client-apparaten zich voor een zo optimaal mogelijk bereik en ontvangst automatisch aan het sterkste wifi-signaal. ‘Band steering’ duwt dualband-clients vanzelf in de richting van de minst drukke 5GHz-frequentieband. Op die manier optimaliseert het wifi-netwerk zich in een omgeving met veel draadloze apparaten helemaal zelf.

Fritz!Box 7590 review

Toekomstige updates van de firmware gebeuren voortaan centraal. Nieuwe stekkers aan het mesh-netwerk toevoegen gebeurt met één druk op de wps- of Powerline-security-knop, waarna alle instellingen hetzelfde zijn als in de rest van het netwerk.

Mesh vereenvoudigt vooral het beheer van een groter wifi-netwerk. Het betreft een bètaversie, dus hecht niet te veel belang aan de benchmarks. Opvallend is dat het bereik verbetert, terwijl de draadloze prestaties niet dramatisch verslechteren. In de 2,4GHz-frequentie zijn die ongeveer hetzelfde (110 Mbit/s gemiddeld), terwijl ze in de 5GHz-frequentie iets terugvallen (afhankelijk van het gebruikte testapparaat 277,5 à 300 Mbit/s).

Conclusie

De AVM Fritz!Box 7590 presteert snel en is veel méér dan zomaar een wifi-router. De vele functies lijken overweldigend, maar werken in de praktijk gebruiksvriendelijk. Dit is geen goedkoop apparaat, maar het is evenmin de duurste wifi-router die je kunt kopen. Ben je in de markt voor een snelle wifi-router, dan is de Fritz!Box 7590 een goede kandidaat, zelfs puur als router bekeken. De vele andere functies krijg je er als het ware gratis bij, want zelfs veel duurdere concurrenten hebben die niet.

Toch: Eigenlijk heeft deze router geen echte concurrenten. Heb je het modemgedeelte niet nodig, dan zijn er andere geavanceerde routers op de markt. We vermeldden al de Synology RT1900ac, ook een router met eigenzinnige trekjes en een geavanceerd besturingssysteem. Die heeft intussen een broertje, de RT2600ac, wat betreft wifi-specificaties en kostprijs vergelijkbaar met de Fritz!Box 7590.

Maar geavanceerde routers zoals deze Synology’s of de duurdere apparaten van Asus, D-Link, Linksys, Netgear of TP-Link – die soms (veel) méér kosten dan de Fritz!Box – hebben geen mesh-functies. En de mesh-oplossingen van deze fabrikanten zijn functioneel minder uitgebreid dan die van de Fritz!Box 7590, terwijl ze soms veel duurder zijn. Misschien kan de aangekondigde Synology Mesh Router, die ook werkt met de RT2600ac, een waardige concurrent worden? De toekomst zal het uitwijzen.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Internet

Tags: internet, router, avm, fritzbox