abonneren

Anonymous zet eigen Wikileaks op na breuk

Nadat Anonymous de steun aan Wikileaks opzei naar aanleiding van een paywall-debacle, is de organisatie begonnen met het opzetten van een eigen variant op Wikileaks genaamd TYLER.

Het hackerscollectief werkt aan een alternatief voor Wikileaks, dat voor het einde van het jaar op de planken moet staan.

Volgens Hacker News zou op 21 december een concurrent online moeten staan van Wikileaks, de bekende klokkenluiderssite van de controversiële Julian Assange. Het project zou volgens een lid van Anonymous TYLER heten en zal zijn gebaseerd op P2P-technologie, in plaats van meer kwetsbare centrale servers.

Dat houdt echter ook in dat leden een absolute noodzakelijkheid zijn, omdat gelekte bestanden worden verdeeld via torrents. De principes zijn verder dezelfde: een vrijhaven voor klokkenluiders en andere mensen die vertrouwelijke informatie in bezit hebben en die willen delen via een publiek platform.

“Julian heeft tenminste al een keer gedreigd om de stekker te trekken uit het project omdat de fondsenwerving niet aan zijn verwachtingen voldeed. Het was op dat moment dat Anonymous een eigen platform begon te ontwikkelen voor het doen van onthullingen”, zegt de ‘vertegenwoordiger’ van het hackerscollectief.

Het is goed om in het achterhoofd te houden dat de uitspraak van een Anonymous-lid niet hoeft te betekenen dat de hele gemeenschap er achter staat. De hackers doen wel meer aankondigingen voor projecten, die uiteindelijk nooit van de grond blijken te komen.

Woest op Wikileaks
Het project kwam volgens het lid in een stroomversnelling toen Wikileaks besloot een betaalmuur in te stellen voor mensen die toegang wilden krijgen tot de bestanden van Global Intelligence, een verzameling vertrouwelijke documenten van spionnenorganisatie Stratfor. Dat betekent overigens niet dat de hele site nu zo’n betaalmuur heeft.

Anonymous reageerde vinnig op de stap en besloot zijn steun in te trekken aan Wikileaks en Julian Assange, die momenteel is ondergedoken in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen.

ZDNet houdt in de gaten of Anonymous de daad bij de woord voegt en schrijft een update als het moment daar is.

Via: ZDNet.nl

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Internet

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord