Zou je je favoriete Android-apps Angry Birds en Wordfeud behalve op dat 4 inch-schermpje van je smartphone ook op de comfortabele 24 inch-monitor van je Windows-pc spelen? De Bluestacks App Player, een softwarematige Android-emulator, maakt dat mogelijk.

BlueStacks is de naam van een Amerikaanse startup uit 2009 die de laatste maanden behoorlijk wat furore maakt. In oktober 2011 bracht het bedrijfje namelijk een alfaversie uit van BlueStacks (App Player), software die steunt op virtualisatietechnologie waarmee Android- apps ook in een Windows-omgeving kunnen draaien. De eindgebruiker wordt echter netjes afgeschermd van deze complexe technologie. Hij krijgt nauwelijks meer te zien dan een gadget op zijn bureaublad van waaruit hij dan met een paar muisklikken allerlei Android-apps kan opstarten: eenvoudig en comfortabel. Eind maart 2012 kwam de eerste bètaversie van de BlueStacks App Player uit die het hele concept nog verder verfijnde (onder meer dankzij Layercake met hardwareacceleratie, een technologie waardoor ook grafisch veeleisende apps vlot kunnen draaien) en een nog fraaiere grafische interface verzorgde. Met deze versie gaan we in de workshop aan de slag.

1: Downloaden & installeren

Je vindt de bèta-1 van de BlueStacks App Player op http://bluestacks.com. Een grote Download Now-knop brengt je vervolgens naar een webpagina die je standaard naar een ‘thininstaller’ leidt – een exe-bestand van zo’n 3,6 MB. Mocht de bèta zich niet op je systeem laten zetten, dan tref je op deze pagina ook een link aan naar een alternatief msi-bestand van net geen 100 MB.

Op ons testapparaat met Windows 7 Enterprise 32 bits, Pentium Dual Core E5300 2,6 GHz en ATI Radeon HD 4300, lukt de installatie van het exe-bestand probleemloos en vergt slechts een paar muisklikken. Dat zou overigens ook op een Windows XP SP3- (alleen 32 bits), Vista- en Windows 8 (Consumer Preview)-computer moeten kunnen – sommige gebruikers rapporteren wel enkele problemen met Windows 8 64 bits. Naar verluidt werkt de producent inmiddels ook aan een Mac-versie. Gedetailleerdere systeemvereisten worden niet vermeld, maar feit is dat de BlueStacks App Player beter tot zijn recht komt naarmate de cpu en gpu sterker presteren.

2: Interface verkennen

Als het goed is, verschijnen er na de installatie zowel een ‘dock’ als een programmavenster op je bureaublad. Vervelend is wel dat het dock koppig boven alle programmavensters zweeft, ook wanneer die gemaximaliseerd zijn, maar met de knop Hide kun je hem wel verbannen naar het systeemvak van de Windows taakbalk. Van hieruit zet je het dock weer terug met de optie Restore Dock Settings. De optie Restart (Herstart) dan weer zorgt ervoor dat de BlueStacks App Player herstart of dat het programmavenster opnieuw verschijnt, mocht je het hebben afgesloten.

3: App starten

Klik je op de eerste knop van het Dock, dan verschijnt de inhoud van My Apps. Dat is ongeveer hetzelfde als wat je in de bovenste helft van het programmavenster te zien krijgt: een tiental voorgeïnstalleerde Android-apps. Dat zijn onder meer Clouds & Sheep, Documents To Go, KakaoTalk, StumbleUpon en Slice It, maar het is niet uitgesloten dat de producent andere apps voorziet op het moment dat jij het programma downloadt. Zo’n app opstarten is niet moeilijker dan die met de muis – of op een tablet: met de vinger – aan te klikken. De Player bereidt op de achtergrond alles voor en even later kun je met de app aan de slag.

4: Player aanpassen

In tegenstelling tot de alfaversie neemt het Player-venster niet het hele scherm in beslag. Het is echter wel mogelijk een app schermvullend uit te voeren. Maximaliseren aanklikken, rechtsboven het programmavenster, volstaat. Schakel je inderdaad over naar een schermvullende modus (of keer je naderhand terug naar de venstermodus) dan dient de Player wel te worden herstart, althans in deze bètaversie. Via Home (midden onderaan) keer je terug naar het startscherm van de Player.

Klik zeker ook op Settings (helemaal rechtsonder). Dan kun je allerlei instellingen aanpassen, waaronder de taal- en landinstellingen (Change Language) en de toetsenbordindeling, zowel van het fysieke als het virtuele toetsenbord (Change Keyboard Settings). Zowel de optie Manage Applications als Change App Size openen een venster van waaruit je de apps kunt beheren. Het komt erop neer dat je hier individuele apps kunt verwijderen, maar ook de standaardgrootte van apps kunt aanpassen (Default, Phone, Large Phone of Tablet). Je zult zelf moeten experimenteren om voor elke app de optimale instelling te vinden.

5: Extra apps installeren

We kunnen ons zo voorstellen dat het tiental voorgeïnstalleerde apps je Android-honger niet weet te stillen. Gelukkig maakt deze bètaversie het je makkelijk om extra apps te downloaden en te installeren. Dat kan trouwens op verschillende manieren. Zo zijn er de Suggested apps: een reeks apps die de makers van de Player (op basis van al geïnstalleerde apps) in het spotlicht zetten en die in het rechterpaneel van het Player-venster staan opgesomd. Vanuit het dock kun je bovendien putten uit een collectie Popular Apps, apps dus die bij medegebruikers van BlueStacks App Player in de smaak vallen.

Wil je zo’n app installeren, dan hoef je hem maar aan te klikken. De Player gaat nu zelf op zoek in enkele online ‘stores’ en downloadt vervolgens de gevraagde app. Die komt dan automatisch terecht in je verzameling My Apps, van waaruit je hem dan opstart. Afhankelijk van de app zul je hem wellicht eerst nog toegang moeten verlenen tot bepaalde functies.

6: Extra apps zoeken

Vind je de gezochte app nergens terug bij de Suggested of de Popular Apps, dan kun je altijd nog terecht in enkele app stores. Jammer genoeg heb je vanuit de Player geen (rechtstreekse) toegang tot de Play Store van Google – de benodigde licentie hiervoor blijft vooralsnog voorbehouden aan grote fabrikanten van smartphones. Wel opent de Player de deuren van drie andere app stores: 1Mobile Market, Amazon Appstore en GetJar. Via de knop App Stores in het dock kun je zelf kiezen in welke van de drie collecties je wilt ‘shoppen’.

Waarom zou je het jezelf echter moeilijk maken? In het programmavenster van de Player tref je namelijk een zoekvenster aan. Tik je hier een of meer trefwoorden in en klik je vervolgens op de Find-knop, dan gaat de Player zelf op zoek naar de bijhorende apps in de drie App Stores. De gevonden apps worden dan onderaan opgesomd en ook die laten zich met een paar muisklikken downloaden en installeren.

7: Sync’en: registratie

Dat Googles Play Store de deuren gesloten houdt voor de BlueStacks App Player betekent gelukkig niet dat je geen apps uit die store in de Player krijgt. Het programma biedt namelijk een slimme mogelijkheid om apps die je op je Android-smartphone hebt geïnstalleerd – en van waaruit je dus wel toegang tot de Play Store hebt – naar de Player over te hevelen. Dat gaat als volgt. Klik in het dock op Cloud Connect. Op de vraag of je een Android Phone bezit, antwoord je bevestigend. Klik op Next en vul het e-mailadres (Gmail) in om je bij BlueStacks/Cloud Connect  te registreren. Vul tevens het telefoonnummer (inclusief landcode) van je smartphone in. Bevestig met Register. Je zult nu een sms ontvangen met instructies om je smartphone aan de Player op je pc te koppelen.

8: Sync’en: apps

Zowel op je pc als in het sms-bericht (dat enige ogenblikken later arriveert) lees je een negencijferige pincode, die je straks nodig hebt. Eerst dien je de app Cloud Connect op je smartphone te installeren. Die vind je in de Play Store of downloadt je op http://bit.ly/cc-app. Meteen na de installatie voer je de pincode in. Laat het vinkje staan bij Sync SMS to BlueStacks (works only on beta) en bevestig met Login. Als de aanmelding gelukt is, krijg je op je smartphone een overzicht van de geïnstalleerde apps te zien. Selecteer de apps die je met de Player wilt synchroniseren en klik op Sync. De gevraagde apps worden nu een voor een gesynchroniseerd – een proces dat op je smartphone te volgen is. Houd ook goed je My Apps-collectie in de Player in de gaten, want enkele minuten later worden de geselecteerde apps aan je verzameling toegevoegd.

9: Sync’en: extra’s

Als je wilt, kan Cloud Connect automatisch alle geïnstalleerde apps naar de Player overbrengen. Start daarvoor de app op je smartphone en roep de instellingen van de app op. Hier dien je dan enkel een vinkje te plaatsen bij Sync all apps to cloud – Auto sync all installed apps. Standaard staat er ook een vinkje bij Push SMS – View your SMSes on BlueStacks for PC. Deze optie zorgt ervoor dat binnenkomende sms’en simultaan ook naar je BlueStacks Player worden gestuurd: de ontvangen berichten krijg je dan als popupvensters te zien.

BlueStacks App Player is nog in bèta en dat hebben we gemerkt: de tool blijkt nog niet helemaal stabiel en één keer moeten we het programma zelfs verwijderen en opnieuw installeren om het weer correct te laten functioneren. Toch hebben we er al veel plezier aan beleefd, en het zou ons verbazen mocht dat bij jou anders zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten