abonneren

Amerika wil buitenlandse sites kunnen sluiten

De Amerikaanse overheid is van mening dat het sites overal ter wereld moet kunnen sluiten, wanneer deze sites inbreuk maken op Amerikaanse auteursrechten.
De overheid wil de sites aanpakken door middel van hun domeinregistratie, die meestal via de Amerikaanse ICANN verloopt.

Amerika zal in de toekomst sites in het buitenland voor de Amerikaanse rechtbank dagen, wanneer deze inbreuk maken op Amerikaanse auteursrechten. Gevaarlijker is dat het via de ICANN gaat afdwingen dat de sites ook op zwart gaan. Het wetsvoorstel klinkt absurd, maar wordt gesteund door zowel republikeinen als democraten. Onder de naam "Combating Online Infringement and Counterfeits Act" kan de overheid er voor zorgen dat sites op zwart gaan (404 Error), door de domeinnaam niet langer te laten verwijzen naar het juiste ip-adres.

De grote vraag is hoe andere landen op dit wetsvoorstel zullen reageren. Duidelijk is dat Amerika over zijn landsgrenzen heen wil regeren, iets waar maar weinig landen zonder slag of stoot mee akkoord zullen gaan. Ook zou Amerika de wet kunnen misbruiken om omstreden sites als Wikileaks.org te sluiten, ook al wordt deze site in andere landen gehost.

Mocht de Amerikaanse overheid de wetgeving ondanks internationaal protest toch doorvoeren, dan lijkt de kans groot dat er een nieuwe infrastructuur op het internet zal ontstaan. Een concurrent van de ICANN die niet onder de jurisdictie van één enkel land staat lijkt een reeële mogelijkheid.

TechEye

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Internet

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord