Adobe kondigt end-of-life Flash aan

De dag die je wist dat zou komen is bijna aangebroken: Adobe kondigt aan dat Flash zijn end-of-life kent in 2020. Vanaf dat moment komen er geen updates meer uit voor de plugin en worden eventuele lekken niet meer gedicht.

Voor online content-makers is de boodschap duidelijk: migreer zo snel mogelijk naar een nieuwe standaard, zoals HTML5. Bekende namen die dat in het verleden al gedaan hebben zijn YouTube en een deel van Facebook. Op dat sociale netwerk spelen filmpjes af in HTML5, maar voor de meeste spelletjes wordt nog steeds de Flash-plugin gebruikt.

De plugin wordt inmiddels standaard geblokkeerd in grote browsers zoals Chrome, Firefox en Safari. Wel kun je Flash nog altijd handmatig toestaan, wanneer websites daar nog gebruik van maken. HTML5 is een snellere en veiligere standaard die dezelfde functies kent als Flash.

Lekken

Flash als browser-plugin wordt met name gebruikt voor het tonen van video's en advertenties. Als internetgebruiker kon je er tijdenlang eigenlijk niet omheen. Het was dan ook erg schadelijk dat er keer op keer lekken in Flash werden gevonden, die malware-verspreiders konden uitbuiten. Het constant up-to-date houden van Flash was en is voor veel mensen een grote ergernis.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Internet

Tags: flash, security, adobe