abonneren

Achternaam gezocht

Als de naam ‘Meertens Instituut' valt, denken de meeste mensen aan de genadeloze beschrijvingen van Voskuil in de romancyclus Het Bureau. Maar het instituut is al jaren druk doende dit stoffige, ambtelijke imago af te schudden. Dat bewezen ze al met de Familienamenbank, en nu ook met de Voornamenbank. Hoe simpel, hoe leuk!

Met de Familienamenbank zoekt u in alle 314.000 achternamen die op omstreeks 5 september 2007 in de Nederlandse bevolkingsregisters waren opgenomen. Op een landkaartje krijgt u mooi te zien waar uw achternaamgenoten wonen: u ziet hoe veel mensen in Nederland uw achternaam delen en waar ze wonen. U kunt ook doorklikken naar de uitslagen van de volkstelling uit 1947, zodat u kunt zien hoe het uw achternaam er zo'n 60 jaar geleden verging. Vooralsnog is de meest voorkomende naam in Nederland ‘de Jong', op de voet gevolgd door ‘Jansen'.

Minstens net zo leuk is de Nederlandse Voornamen Databank, waarmee u kunt zien hoe populair uw eigen naam is (en was). In deze digitale databank kunt u namelijk zoeken in een half miljoen Nederlandse voornamen. Ook hier kunt u op een kaart zien hoe uw naamgenoten verspreid over Nederland wonen. Ook geeft de site goed inzicht in modenamen. Zo beleefde de naam Yvonne in de jaren zestig een hoogtepunt en kwam de naam Sem veel voor rond 2003, toen Wendy van Dijk haar zoon zo noemde. Populairste jongens- en meisjesnaam zijn Lucas en Emma, beide goed voor bijna één procent van alle namen. En waar Lucas overal in Nederland voorkomt, doet Emma het vooral goed - zo blijkt uit de landkaart - in Flevoland en Blaricum.

www.meertens.knaw.nl/nfb/

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Website, Internet

Tags:

Laatste Vacatures