6 meest veelbelovende netwerk-ontwikkelingen

Een computer zonder netwerk kunnen we ons allang niet meer voorstellen. Hoewel draden nog altijd belangrijk zijn en er zelfs nog ontwikkeling in zit, is een goed draadloos netwerk misschien nog wel belangrijker. Ook op het gebied van wifi gebeurt gelukkig genoeg. Wat zijn de meest veelbelovende netwerk-ontwikkelingen van het moment?

1. Mesh-wifi

We kunnen er niet omheen: 2017 was het jaar van de wifi-mesh-systemen waarin accesspoints draadloos met elkaar verbonden zijn. Zonder draden te trekken kun je een gebouw toch van een dekkend wifi-netwerk voorzien en in de praktijk blijkt het prima te werken. Hoewel de systemen zonder uitzondering voor de doorsnee consument zijn ontworpen zijn en bijvoorbeeld standaard als router werken, kun je ze ook configureren als aanvullend accesspoint. Hierdoor kun je de draadloze voordelen van een wifi-mesh-systeem gebruiken in combinatie met je eigen router.

Daarnaast heb je meestal de keuze om een node ook bedraad aan te sluiten. Een netwerkkabel is nog altijd sneller dan de draadloze ‘backhaul’. Overigens zijn wifi-mesh-systemen door firmware-updates interessanter geworden. Zo voegde Linksys een accesspoint-modus toe aan de Velop, terwijl Netgear het bedraad aansluiten van een Orbi-node mogelijk maakte. Ook voor kleinere bedrijven zonder it-beheer zijn wifi-mesh-systemen interessant. Netgear heeft met de Orbi Pro zelfs een variant van hun mesh-systeem die speciaal voor kleinzakelijke omgevingen is ontworpen.

Lees bij onze Computer!Totaal-collega's deze Netgear Orbi RBK20 en RBK23 review.

2. Routerkeuze bij providers

Wie een internet- en televisieabonnement afsluit, heeft doorgaans geen keuze qua apparatuur: je moet het doen met wat verstrekt wordt. Het kabinet wil dat je zelf je apparatuur kunt kiezen en via de beleidsregel ‘Netwerkaansluitpunt’ definiëren welke apparatuur wel en niet tot het netwerk van de provider behoort.

In de gepubliceerde conceptregeling staat dat alle apparatuur waarvan de energie niet door het bedrade communicatienetwerk wordt geleverd, niet tot dat netwerk behoort. Hiermee zou een modem (dat zijn stroom uit het stopcontact haalt) dus onder de vrije apparatuurkeuze vallen. Op het moment van schrijven zijn de reacties op de beleidsregel netwerkaansluitpunt gepubliceerd. Zoals verwacht zijn de internetproviders het niet eens met het voorstel van het kabinet, terwijl andere partijen het juist wel eens zijn. Wordt vervolgd dus.

3. Uitrol 802.11ax-wifistandaard

Hoewel nog lang niet alle clients zijn voorzien van 802.11ac, staat de opvolger in de startblokken. Met 802.11ax wordt wifi niet alleen sneller, ook moet de beschikbare frequentieruimte veel efficiënter verdeeld worden en is ook de 2,4GHz-band onderdeel van de standaard. Hoewel … startblokken? Waar we eerder dachten dat 802.11ax dit jaar op de markt zou komen, ziet het ernaar uit dat ook 2018 wederom niet het jaar van 802.11ax wordt.

netwerk-ontwikkelingen

© PXimport

Hoewel chipfabrikanten als Qualcomm, Broadcom en Marvell in 2017 802.11ax-chips aankondigden en routerfabrikanten ASUS en D-Link zelfs routers toonden, duurt het vaststellen van de standaard langer dan verwacht. Op moment van schrijven heeft 802.11ax enkel nog de conceptstatus in een 2.0-variant en wordt in mei conceptversie 3.0 vastgesteld. De definitieve variant wordt pas in 2019 vastgesteld. Mochten de aangekondigde routers dit jaar op de markt verschijnen, dan heeft aanschaf niet heel veel zin. Clients verwachten we in 2018 sowieso niet.

4. Prosumer wifi-systemen

Hoe goed wifi-mesh-systemen ook presteren, de netwerkkabel blijft nog altijd beter dan een draadloze link tussen de accesspoint. Steeds meer wifi-mesh-systemen ondersteunen optioneel het bedraad aansluiten van een node. Heb je echter overal kabels liggen, dan kun je beter voor een bedraad accesspoint-systeem kiezen.

Ook voor thuis zijn dergelijke systemen door prijsdalingen prima bereikbaar geworden. Je hebt al een prosumer of kleinzakelijk systeem vanaf zo’n 90 euro per accesspoint van bijvoorbeeld Ubiquiti. Een groot voordeel van dergelijke accesspoints is dat ze via power over ethernet gevoed kunnen worden. Zo heb je slechts één kabel nodig voor zowel de energievoorziening als de data. Daarnaast kun je de systemen ook centraal beheren.

Lees ook: Accesspoint review: Ubiquiti, TP-Link en D-Link

5. Beveiliging voor smart home

In 2018 is de router in beeld gekomen als extra beveiligingslaag in het thuisnetwerk. De antivirusfabrikanten F-Secure, Norton en BitDefender brachten een eigen router op de markt, terwijl routerfabrikanten TP-Link en ASUS samenwerken met Trend Micro, en D-Link met McAfee. De interesse van traditionele antivirusfabrikanten in netwerkapparatuur komt deels wellicht doordat het verkopen van antivirussoftware steeds lastiger wordt.

Maar het is ook zo dat door de opkomst van het ‘smarthome’ steeds meer permanent met internet verbonden apparatuur in ons netwerk hangt. Lang niet altijd is veiligheid het eerste uitgangspunt waarmee deze slimme apparaten ontworpen zijn. Het idee van routerfabrikanten en antivirusfabrikanten is dat betere beveiligingsmogelijkheden in de router zorgen voor een veiliger netwerk. We verwachten in 2019 steeds meer aandacht voor beveiliging.

6. Sneller dan gigabit

Netwerken op kantoor en thuis maken al jarenlang gebruik van gigabitsnelheden. Wie sneller wilde, kon wel overstappen naar 10 Gbit/s, maar de utp-variant is tot nu toe niet doorgebroken op clientapparatuur. En ook met glasvezel zul je thuis of in een klein kantoor niet zo snel aan de slag gaan. Steeds meer (duurdere) routers ondersteunen link-aggregation waarbij twee netwerkpoorten gebundeld worden tot één aansluiting.

Dit heeft nog wel snelheidsbeperkingen en vereist bovendien twee kabels. In de vorm van 2.5- en 5GBASE-T is er een soort tussenstandaard die gebruik kan maken van bestaande Cat5e- en Cat6-kabels. Het goede nieuws is dat er relatief betaalbare apparatuur op de markt begint te komen met ondersteuning voor 2.5- en 5GBASE-T. Zo heb je voor zo’n 100 euro een netwerkadapter voor in de pc, terwijl een switch al voor zo’n 300 euro te koop is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten