4 tips om anomiem te downloaden

Na het downloadverbod van gisteren ga jij natúúrlijk nooit meer naar de Pirate Bay. Maar je bent uiteraard heel nieuwsgierig hoe criminelen nu toch kunnen blijven downloaden - gewoon uit interesse, niet om het zelf te doen. Wij bekeken een paar methodes om anoniem te kunnen blijven downloaden. Enne, niet stiekem deze tips toch gebruiken he?

1. VPN

De beste en veiligste manier om anoniem te downloaden op internet is een VPN ('Virtual Private Network'). Daarmee surf je versleuteld via een andere server en dus een ander IP-adres. Het mooie van een VPN is dat het naast je browserverkeer ook andere programma's zoals uTorrent versleuteld, dus ook daarmee wordt je een stuk moeilijker vindbaar.

VPN's zijn er gratis en betaald, maar zoals bij alles op internet zijn de betaalde altijd de beste. Gratis VPN's zijn vooral veel trager, en komen vaak met irritante advertenties tijdens het browsen. Wij raden zelf Private Internet Access aan, vanwege het simpele installeren, de vele opties en de prijs (45 euro per jaar). Maar je kunt ook andere vergelijken, dus kijk gerust eerst rond voor je een VPN kiest.
 

2. BTguard

Als een VPN te ingewikkeld is, of als je gewoon even snel iets wil downloaden, is er ook BTguard. Dat programma versleutelt al je torrents met 256-bit-encryptie, en werkt op alle platformen. BTguard werkt ook met het populaire torrent-programma uTorrent, dus daar hoef je ook niet ineens vanaf.

BTguard is niet gratis (5,14 per maand of 45 euro per jaar), maar is wel waar voor zijn geld.
 

3. Anomos

Als je niet wilt betalen voor je anonimiteit, kun je het gratis Anomos proberen. Dat is een open-source programma, waarmee je torrents kunt downloaden met eind-tot-eind-versleuteling. Daarnaast gaat het verkeer net als bij TOR via meerdere servers, waardoor het achterhalen van je identiteit heel moeilijk wordt.

Wel een kanttekening: Anomos is nog niet volledig getest. De makers ervan waarschuwen zelf ook dat je er nooit op moet vertrouwen voor volledige anonimiteit. Bovendien is Anomos een stuk trager dan de alternatieven. Dat gezegd hebbende; als je het risico durft te nemen en wel iets langer wil wachten, is Anomos is prima optie.
 

4. Bestanden verbergen met Truecrypt

Als er ondanks deze tips nog steeds een ME-team je voordeur in komt trappen (dat gebeurt niet volgens de nieuwe wet!), dan wil je uiteraard niet dat ze je gedownloade bestanden vinden. Je kunt daarom je bestanden daarom "verstoppen" op je harde schijf, zodat er geen enkel bewijs is van je gruweldaden.

Daarvoor is er Truecrypt, een versleutelprogramma dat bekend staat als vrijwel onkraakbaar. Met Truecrypt kun je een soort map maken waarin je gevoelige bestanden kunt plaatsen waarvan je niet wil dat iemand ze vindt. Het programma is gratis en open-source, werkt op ieder platform, en is met een beetje instructies lezen makkelijk te gebruiken.
 

Niet bang zijn

Overigens hoef je niet echt bang te zijn dat je een boete krijgt of van je internet wordt afgesloten als je toch per ongeluk een bestand downloadt (wat je natuurlijk niet doet!). Stichting BREIN, die het verbod gaat handhaven, heeft al aangegeven niet achter individuele downloaders aan te gaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten