3 TB in XP!

Je hebt behoefte aan veel schijfruimte en dus schaf je maar meteen een stevige 3 TB sata-schijf aan. Windows 7 heeft die zo herkend, maar je XP-partitie heeft daar veel minder boodschap aan… Wat nu? Paragon GPT Loader!

Zodra je in Windows Vista of 7 je 3 TB schijf wilt benaderen via Schijfbeheer, krijg je de melding dat je de schijf moet initialiseren. Je kunt dan kiezen tussen gpt (guid partition table) en mbr (master boot record). Gpt is een verstandige keuze, want met mbr krijg je niet de volle schijfcapaciteit te zien. De partitietabel van de mbr beperkt de grootte van een schijf(partitie) namelijk tot 232 sectoren, oftewel 2,2 TB (2 TiB). Gpt daarentegen laat een maximale schijf- en partitiegrootte toe van maar liefst 9,4 ZB (zettabyte).

Ook in Windows XP krijg je de melding de schijf te initialiseren, maar daar heb je geen gpt-indeling ter beschikking (althans niet in de 32-bits versie van XP).

In onze testopstelling (met een HP Workstation xx4400, 2 GB ram) verschijnt onder XP de 3 TB schijf steevast als een 746 GB schijf. Er zit blijkbaar weinig anders op dan gpt-ondersteuning in XP in te bouwen. Laat daar nu net een gratis tool voor zijn: Paragon GPT Loader.

Stap 1: Downloaden

Download het programma op paragon-software.com/technologies/components/gpt-loader. Je moet je via een online formulier eerst als een ‘early adopter’ opgeven. Vervolgens ontvang je een e-mail met de nodige instructies. Naast downloadlinks tref je in deze mail nog een productsleutel en een serienummer aan. Belangrijk, want die heb je tijdens de installatie nodig.

Stap 2: Installeren

Start de installatie via een dubbelklik op het gedownloade msi-bestand. De verdere procedure is rechttoe, rechtaan: accepteer de licentie, voer de productsleutel en het serienummer in en kies een geschikt installatiepad. Je krijgt nog een melding dat het stuurprogramma niet aan de eisen voldoet, maar dat bericht klik je weg met Toch doorgaan. Even later rond je dan de installatie af en herstart je je systeem.

Deze melding mag je naast je neerleggen.

Stap 3: Converteren

Start nu Paragon GPT Disk Manager op. Kies Conversion, Convert Hard Disk to GPT. Een wizard start op en laat je de juiste schijf kiezen, waarna de conversie van start gaat. Even later is (de eerste fase) van dit proces afgerond en mag je herstarten. Tijdens de herstart neemt Paragon het nog even van je over. Start nogmaals opnieuw op. Als alles goed is, herkent Windows XP je nieuwe schijf nu effectief als 3 TB! Op een van onze testtoestellen weigert XP echter op te starten. Een snelle interventie met fixmbr vanuit de herstelconsole van Windows XP levert niets op. Vreemd genoeg blijkt alles wel in orde nadat we XP en Paragon GPT Loader opnieuw installeren − een niet zo vanzelfsprekende ingreep, als je XP in dualboot met Windows 7 hebt geïnstalleerd, We raden je dan ook aan alle gegevens te backuppen of, beter nog, een complete image te creëren voordat je met Paragon GPT Loader aan de slag te gaat.

Stap 4: Formatteren & partitioneren

In principe kun je de geïnitialiseerde 3 TB schijf nu verder voorbereiden vanuit het schijfbeheer van Windows XP, maar wij doen dat met Paragon GPT Disk Manager. Hier open je Partitioning, Create Partition. Laat de Advanced mode voor wat het is en duid de gewenste schijf aan. Met een schuifbalk kies je vervolgens de gewenste partitiegrootte, waarna je die meteen kunt formatteren. Kies tussen ntfs, fat32, Linux ext2/3/4, Linux swap(2) en Apple hfs. Uiteraard kun je hier ook een volumelabel invullen en een schijfletter aanduiden. Nu is de volle 3 TB ook vanuit XP bereikbaar.

2794,3 GB binnen handbereik.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Internet

Tags: