abonneren

2e Kamer tegen internet-heffing

De extra heffing op mobiele internetdiensten die KPN wil doorvoeren is van de baan. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft gehoor gegeven aan de meerderheid van de Tweede Kamer die tegen de extra heffing is.

Er ontstond commotie toen KPN aankondigde extra geld te willen vragen voor mobiele internetdiensten (bijvoorbeeld WhatsApp en Skype), om zo de veroorzaakte netwerkbelasting en de tegenvallende inkomsten van bellen en sms-en te compenseren. Volgens GroenLinks gaat een dergelijke heffing in tegen het principe van netneutraliteit en diende de partij een voorstel in. Netneutraliteit houdt kortweg in dat bedrijven niet mogen bepalen welke internetdiensten consumenten wel of niet mogen gebruiken.

Maxime Verhagen geeft toe aan meerderheid Kamer
Het CDA ziet geen probleem in de heffing zolang de diensten niet worden geblokkeerd en de vergoeding redelijk is, maar de meerderheid in de Tweede Kamer ziet dat anders en stemt in met het voorstel van GroenLinks.

Maxime Verhagen heeft nu gezegd de wensen van de Tweede Kamer uit te voeren maar, houdt nog wel een slag om de arm door aan te geven dat het niet in strijd moet zijn met richtlijn van de Europese Commissie.

Hogere prijs kan wel
De Kamer is er niet op tegen dat de prijs van mobiel internet in het algemeen wordt verhoogd, als het sneller wordt of er meer data wordt verwerkt, maar wanneer men met een goedkoop telefoonabonnement prima kan bellen of chatten via het internet, dan mogen daar geen extra kosten aan worden verbonden.

 

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Internet

Tags: