}
abonneren

10 tips voor Snagit 10

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Resolutie verhogen
 3. Trapsgewijze menu´s
 4. Snagit Editor overslaan
 5. Cursor uit beeld
 6. Doorschijnende randen
 7. Afbeeldingen website downloaden
 8. Alternatieve hotkey
 9. Video vastleggen
 10. Tekst kopiëren van site
 11. Lang, breed schermobject
Al jaren is Snagit dé standaard als het gaat om het professioneel vastleggen van afbeeldingen op het beeldscherm. Wil je binnenkort zelf op deskundige wijze schermopnamen maken, doe dan je voordeel met deze 10 tips!

Wie zelf weleens een uitleg bij een softwarepakket schrijft, weet dat voor een goed begrip bij de lezers schermafdrukken van vensters en menu’s wenselijk zijn. Natuurlijk kun je gemakkelijk een afbeelding van het scherm maken met de knop PrintScreen. Deze afbeelding kun je plakken in een programma als Paint en daarna handmatig bijsnijden. Heb dit weleens een paar keer gedaan, dan weet je dat dit een tijdrovend klusje is. Bovendien is het correct bijsnijden rondom de vensters vrij lastig. Daardoor is het resultaat ook niet altijd om over naar huis te schrijven.

Gelukkig is er een programma dat dit klusje snel en vakkundig kan klaren: Snagit. Snagit bestaat inmiddels meer dan twintig jaar. De tiende versie haal je van www.techsmith.com/snagit. Snagit 10 is 31,1 MB groot en kun je gedurende dertig dagen met volledige functionaliteit uitproberen. Voor incidenteel gebruik is de testperiode van deze probeerversie lang genoeg. Wil je het programma nadien nog steeds gebruiken, dan betaal je daarvoor een bedrag van $ 49,90.

Hoe werkt het?

Als je het programma start, zie je aan de linkerbovenzijde het hoofdmenu. Met behulp van dit menu zullen de meeste tips in dit artikel worden uitgevoerd. Aan de linker- en onderkant zie je ook nog een aantal knoppen, maar je zult al snel merken dat de functies hiervan ook zijn terug te vinden in het hoofdmenu. Aan de rechteronderkant zie je een grote, rode knop genaamd Capture. Dit is de belangrijkste knop van het programma, want hiermee kun je schermopnamen maken. Overigens bestaat er ook een toetscombinatie waarmee je deze knop kunt activeren: Ctrl+Shift+P. Schermafbeeldingen zijn te maken in vele formaten, zoals jpeg, tiff en png. Gemaakte opnamen kun je eventueel bewerken in de Snagit Editor. Het is overigens niet verplicht om dit te doen. In dit artikel geven we een tip waarmee je de Snagit Editor automatisch kunt omzeilen als je daar behoefte aan hebt.

Snagit wordt in de meeste gevallen gebruikt om afbeeldingen te maken van objecten op het scherm. Maar Snagit kan veel meer. Zo kun je video-opnamen van gebeurtenissen op het scherm laten maken. Ook kun je automatisch de tekst op een internetpagina naar een ander programma laten overhevelen. Tevens is het mogelijk om bepaalde type bestanden (bijvoorbeeld afbeeldingen of geluidsbestanden) automatisch van een website te laten downloaden.

Voor elke toepassing is het noodzakelijk Snagit in de juiste stand te zetten. Snagit heeft hiervoor vier mogelijkheden: Image Capture, Text Capture, Video Capture en Web Capture. Via het hoofdmenu ga je naar Capture, Mode. Vervolgens maak je een keuze uit een van de vier genoemde mogelijkheden. Als je kiest voor een bepaalde instelling, zul je merken dat de opbouw van het hoofdmenu en de daaraan gekoppelde mogelijkheden veranderen. Vooral voor beginnende gebruikers is dit in het begin enigszins verwarrend. Als je de tips in dit artikel nauwgezet opvolgt, zul je zien dat het met de complexiteit van dit programma reuze meevalt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Internet

Tags: workshop

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI