10 tips om het online leuk te houden

Als kind komt er nogal wat op je af wanneer je ontdekt wat er allemaal via al die apps, websites en social media mogelijk is. Dan is het zaak om dit als ouder, school over verzorger op een positieve manier in goede te leiden. De volgende 10 tips helpen je op weg!

1. Ga samen op ontdekkingstocht
In het begin speelt een kind misschien af en toe een spelletje online maar naarmate het ouder wordt, zal het steeds meer gebruik willen maken sociale netwerken, Whatsapp en andere diensten. Als ouder is het beter om dit proces te begeleiden dan achteraf misschien te moeten constateren dat het uit te de hand is gelopen. Dat doe je door bijvoorbeeld samen met je kind dit soort accounts in te richten en uit te leggen waarom het beter is om een onherkenbare nickname of foto te gebruiken. Zo wordt een spannende en gezamenlijke ontdekkingstocht. Tips vind je op o.a. Kennisnet.

2. Leer kinderen hoe het hoort
Omdat o.a. direct oogcontact ontbreekt, is het voor kinderen soms lastig om te schatten hoe ze moeten reageren. Door op een positieve manier samen te kijken naar bijvoorbeeld berichtjes die binnenkomen en op een leuke te reageren wanneer bijvoorbeeld een vriendin een zwemdiploma haalt, worden kinderen vertrouwd gemaakt met hoe je online op een plezierige manier met elkaar kunt omgaan.

3. Maak afspraken over het gebruik
Sommige kinderen worden boos en verdrietig wanneer ze maar een half uurtje op de tablet mogen terwijl vriendjes en vriendinnetjes dit misschien veel langer mogen. Door van te voren afspraken te maken en desnoods een wekkertje zetten, kunnen frustraties worden vermeden en blijft er genoeg tijd over voor andere leuke dingen.  

4. Praat thuis over pesten
Veel kinderen durven niet te zeggen dat ze gepest worden omdat ze zich ervoor schamen. Het is dus de kunst om dit onderwerp bespreekbaar te maken en door uit te leggen wat de gevolgen kunnen zijn. Op deze wijze leert een kind waar de grenzen leggen en wat wel en niet hoort.

5. Kijk wat je kind op internet doet
Er zijn verschillende manieren om uit te vinden wat je kind zoal achter de computer of op smartphone en tablet uitspookt. De beste manier is om te doen is door oprecht interesse te tonen en open vragen te stellen. Zeker in het begin is dat misschien wel even wennen. Om je op te weg te helpen: 25 manieren om te vragen hoe het online was

6. Check wat de school onderneemt tegen pesten
Scholen zijn sinds 2015 verplicht om het pesten op een serieuze manier aan te pakken. Enerzijds kan dit worden gedaan door actief op te treden tegen pesters maar er is inmiddels ook veel lesmateriaal beschikbaar waarmee kinderen leren waarom pesten slecht is en wat ze er zelf tegen kunnen doen. Een interessant voorbeeld hiervan is de interactieve film It’s up to you. Check als ouder wat er op de school van jouw kind kan wordne gedaan.

7. Zorg dat al je apparaten zijn bijgewerkt
Het klinkt misschien als een inkoppertje maar nog altijd worden veel computers en smartphones niet of te laat van updates en patches voorzien. Hiermee wordt het risico dat pesters en/of internetcriminelen toegang kunnen krijgen en met je gegevens aan de haal gaan een stuk groter. 

8. Gebruik beveiligingssoftware
Het is zeer aan te raden om je pc, tablet en andere mobiele apparaten voor extra beveiligingssoftware zoals Norton Family Premium te voorzien. Deze oplossing die ook deel uitmaakt van Norton Security Premium houdt niet alleen virussen, spyware en andere gevaren buiten de deur maar beschermt tevens je identiteit en online aankopen. Daarnaast heb je hiermee ook de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat kinderen veilig online kunnen gaan.

9. Installeer de Meldknop
De Meldknop is een handige uitbreiding voor je browser en zorgt ervoor dat je de beschikking krijgt over een knop waarmee je direct informatie kunt vinden over wat je moet doen wanneer jij of je kind via internet wordt gepest, wordt opgelicht of wordt lastiggevallen.

10. Onderneem actie indien nodig
Constateer je dat je kind of ander kind wordt gepest of zie je dat je eigen kind zich schuldig maakt pesten? Onderneem dan direct actie. Niet door boos te worden maar door op een rustige manier uit te leggen wat er misgaat en hoe jullie dit samen kunnen oplossen. Hou rekening met het feit dat het voor kinderen nog moeilijk is om te herkennen wanneer ze zelf of andere kinderen de grens van het toelaatbare overschrijden.

Cijfers en oorzaken over cyberpesten, vormen van digitaal pesten en de meest voorkomende vormen van online pesten vind je hier in ons online dossier over cyberpesten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten