abonneren

Z845

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Test resultaten
De nieuwe Lexmark Z845 is een redelijk snelle no-nonsense allround kleureninkjetprinter voor een aantrekkelijke prijs.

Lexmark specificeert nog hogere printsnelheden van 24 ppm in zwart en 18 ppm in kleur dan voor zijn voorgangers, maar wij weten niet hoe ze daarbij komen. Wij meten met onze standaard printertest vrijwel dezelfde snelheden als voorheen, namelijk 8,3 ppm voor een document met 5% zwarte tekst en nog net geen 3 ppm voor een document met kleur en tekst.

De standaard kleurencartridge kan worden vervangen door een fotocartridge en ook hier is de snelheid gelijk gebleven met bijna 11 minuten voor een A4 foto en ruim viereneenhalve minuut voor een 10 x 15 foto. Bij gebruik van alleen de kleurencartridge gaat het fotoafdrukken een stuk sneller en duurt ongeveer half zo lang.

Wel beter geworden is de afdrukkwaliteit van tekst die wij nu als zeer goed beoordelen. De afdrukkwaliteit op normaal papier van kleurendocumenten en foto's is nu ook goed. De fotoafdrukken op glanzend fotopapier zijn niet veel anders dan voorheen die beoordelen wij als goed. De foto's zijn hier en daar wat korrelig en soms aan de donkere kant. De verschillen tussen foto's met of zonder de fotocartridge zijn niet erg groot en komen vooral tot uitdrukking in de lichter tinten.
Zo zijn de foto’s met fotocartridge wat minder hard. De foto's hebben voldoende scherpte en zijn helder van kleur.

Lexmark positioneert deze printer vooral als een eenvoudige allround printer die vooral bedoeld is voor (zwart-wit) documenten op normaal papier en zo nu en dan een fotoafdruk, voor iemand die niet veel print. Wij denken dat ze daarin wel zijn geslaagd. De printer wordt standaard met niet navulbarecartridges geleverd. Wij hebben de printer getest met de optionele hoog rendement cartridges met meer inhoud. In onze standaard printertest bepalen we ook het inktverbruik bij het fotoprinten omdat dit over het algemeen de meeste inkt kost en komen dan op een kostprijs van 1,64 euro voor een A4-foto.

De printer is behoorlijk compact en licht en zit simpel in elkaar. Dit betekent dat het papier zorgvuldig moet worden geladen omdat het anders nog wel eens de neiging heeft om vast te lopen of scheef door de printer te gaan. Praktisch is dat zowel de papierinvoer- als uitvoersteun kan worden ingeklapt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Tekstkwaliteit
  • Compact
  • Goedkoop in aanschaf
  • Niet goedkoop in gebruik
Een eenvoudige allroundprinter voor wie niet al te veel print en geen hoge eisenstelt aan fotoafdrukken. Goedkoop in aanschaf maar niet in gebruik.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Inkjetprinters

Tags: