abonneren

Lexmark Genesis S815

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Test resultaten
  3. Specificaties
De Lexmark Genesis S815 is een all-in-one printer die behalve qua uiterlijk ook qua functionaliteit totaal vernieuwend is.

All-in-ones hebben de neiging op elkaar te lijken. Ze hebben allemaal een flatbedscanner, kunnen allemaal foto’s afdrukken en sommigen hebben ook nog een fax. Vooral qua uiterlijk lijkt het wel alsof de ontwikkeling stilstaat. Lexmark weet dit stramien te doorbreken met de Genesis S815.

Het opvallendst aan de Genesis is de manier waarop deze all-in-one scant. Dit gaat namelijk niet met een traditionele scannerlamp die langzaam over het documenten beweegt, maar via een 10-megapixel camerasysteem dat supersnel een foto maakt van hetgeen je wilt scannen. Het resultaat: na drie seconden staat je afbeelding of pdf op je pc. Deze nieuwe technologie is echt supersnel en laat andere all-in-ones, die gemiddeld meer dan twintig seconden over een scan doen, ver achter zich.

Behalve de camera waarmee ‘gescand’ wordt, valt ook de vormgeving van de Genesis op. De scanner staat op zijn kant en papier voor de printer wordt aan de bovenkant ingevoerd, om vervolgens onderaan in een uitschuifbaar uitvoerbakje weer in bedrukte vorm afgeleverd te worden. Hierdoor neemt de Genesis minder ruimte in beslag. Hoewel de scanner op zijn kant staat, is hij wel handig in gebruik. De klep is te verschuiven, waardoor je bijvoorbeeld tijdschriften kunnen scannen. Een dik boek is wellicht wat lastiger, maar het mooie is dat het niet noodzakelijk is om de scanklep dicht te doen. Je kunt zelfs met een scanactie een portretfoto van jezelf maken als je je hoofd voor de camera plaatst. Ook is er gedacht aan het scannen van visitekaartjes of kleine foto’s. Deze zet je gemakkelijk vast met een subtiel klemsysteem aan de bovenkant van de scanner.

De Genesis kan naast foto’s en documenten printen en scannen ook faxen. Ook is hij te voorzien van allerlei extra apps die je via Lexmark Solutions direct van internet kunt downloaden. Verder kan de Genesis ook ingescande documenten mailen, ze direct via wifi verzenden naar een computer in het netwerk en kan hij automatisch dubbelzijdig printen. Wel moet je oppassen dat je het papier goed instelt. De Genesis stelt A4-papier namelijk automatisch in als Letter, wat zorgt voor een afwijkende layout. Verder kunnen ook fotokaartjes en een usb-stick direct uitgelezen en beschreven worden en ondersteunt de Genesis Pictbridge.

Het touchscreen aan de voorkant van het apparaat maakt de Genesis zeer gebruiksvriendelijk. De Nederlandse taal wordt ondersteund. Toch hebben we enkele onhandigheden ontdekt. Zo is het vervangen van de cartridges lastig als je grote handen hebt en voelt het cartridgesysteem niet stevig aan. Ook de papierdoorvoer kan beter. Fotopapier wordt namelijk bovenin het midden licht beschadigd door het loopwerk.

De Genesis S815 drukt mooie foto’s af. Positief is dat Lexmark het overmatig roodgebruik achter zich heeft gelaten, waardoor witte glinsteringen op foto’s niet meer bevuild raken met een onlogische rode kleur. Zwart afgedrukte tekst ziet er eveneens uitstekend uit, maar we zien wel dat de Genesis moeilijk omgaat met gekleurde letters op gekleurde achtergronden, met als resultaat dat inkt door elkaar loopt (bleeding). Afgedrukte afbeeldingen op papier zijn daarentegen wel in orde. Qua afdruksnelheid haalt de Genesis bijna negen pagina’s per minuut met tekstdocumenten en zes pagina’s per minuut met tekstdocumenten die voorzien zijn van gekleurde grafieken. Wat de afdrukkosten betreft, betaal je conform ISO tien cent voor een kleurenfoto en vijf cent voor een standaarddocument (zwart), mits je gebruikmaakt van de 100 XL-cartridges. We vinden het jammer dat de Genesis, die toch wel professioneel geprijsd is, niet de speciale zwarte 105 XL-cartridge ondersteund, waarbij standaarddocumenten slechts één cent per afdruk kosten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • supersnel scannen
  • gebruiksvriendelijk
  • veel mogelijkheden
  • papierdoorvoer beschadigt fotopapier
  • cartridges vervangen kan handiger
  • bleeding
De Lexmark Genesis S815 is vernieuwend en zeer prettig in gebruik. Wel zien we nog genoeg verbeterpunten, maar we hopen zeker dat Lexmark doorgaat met het verder ontwikkelen van de Genesis-lijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Inkjetprinters

Tags: