abonneren

Epson Expression Home XP-405

Omdat we over het algemeen geïnteresseerd zijn in de laatste ontwikkelingen op technologische vlak, richten we ons meestal op de wat duurdere modellen all-in-ones. Daar worden nieuwe snufjes immers als eerste aan toegevoegd. Goedkopere modellen hebben echter ook zo hun charmes! Wij testen all-in-one inkjetprinters van rond de € 100, met een enkele uitschieter naar beneden.

De XP-405 van Epson is een all-in-one uit een nieuwe lijn en gaat volgens de doos door het leven als “small-in-one”. Klein is hij zeker, al moet je je hier ook weer niet blind op staren. Er moet namelijk behoorlijk wat uitgeklapt worden voor je kunt gaan printen, zoals de uitvoertray en de invoersteun. Dit zorgt ervoor dat de functionele afmetingen van deze all-in-one niet veel verschillen van die van de andere deelnemers. De uitklapbare onderdelen voelen overigens net als de rest van de printer behoorlijk goed en stevig aan. We hadden echter liever gezien dat de papierinvoer via een lade geregeld zou zijn, ook al wordt de behuizing van de machine daardoor iets groter. Het nut voor de consument van het op deze manier kleiner maken van een product ontgaat ons. Vanuit het perspectief van Epson bekeken, begrijpen we deze keuze wel enigszins. De dozen worden kleiner, waardoor er meer op een pallet gezet kunnen worden tijdens het transport. Dat levert een efficiënter proces op.
De verbinding met het netwerk kan uitsluitend draadloos worden gelegd, net als bij de all-in-ones van Brother en HP in deze test. Daarnaast kun je er uiteraard ook bij de Epson voor kiezen om de verbinding met een computer rechtstreeks via usb te maken. Evenals de Brother en de HP moet ook de Epson het doen zonder adf, duplexunit en usb-hostaansluiting. In tegenstelling tot die twee deelnemers beschikt de XP-405 dan weer wel over een kaartlezer.
Het schermpje op de printer is net als dat van de Canon niet voorzien van een aanraaklaag. De pijltjestoetsen naast het schermpje werken dan weer wel met touch. De kwaliteit van het schermpje haalt het bij lange na niet bij dat van de Canon en ook dat van de Brother is beter. Meer dan drie kleuren kunnen we niet ontdekken. De bediening gaat overigens wel behoorlijk vlot. Via de webinterface kun je niet bijzonder veel, behalve het controleren van de inktniveaus, het updaten van de firmware en het instellen van AirPrint en Google Cloud Print.
Wat betreft mogelijkheden doet de XP-405 het zeer zeker niet slecht. Met name de uitgebreide scansoftware die wordt meegeleverd bij deze all-in-one valt op. Je kunt deze op vier verschillende “standen” zetten, van automatisch tot een professionele modus.
De XP-405 mag dan door het leven gaan als small-in-one, de prestaties mogen er zeer zeker zijn, met name op het gebied van afdruksnelheid, een gebied waar Epson zich de laatste tijd sowieso op lijkt te richten. Kijken we naar afdrukkwaliteit, dan valt met name de kwaliteit van kleuren- en fotoafdrukken op. Die is over het algemeen erg goed. Met name zwarte vlakken op foto’s zijn erg mooi diepzwart. Huidtinten zijn daarentegen weer wat flets. Tekst drukt de XP-405 redelijk zwart af, maar er zijn deelnemers aan deze test die op beide vlakken beter scoren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Inkjetprinters

Tags: inkjetprinters, all-in-ones

Nieuws headlines

Laatste reactie