abonneren

IFA 2014: Ook Qualcomm wil met domotica een slim huis bouwen

Nu giganten als Google, LG en Samsung bezig zijn met het slimme huis en thuis-domotica, is er nog een andere, veel minder bekende partij die zich aan de automatisering waagt: Qualcomm.

Niet dat Qualcomm zelf onbekend is; het bedrijf bouwt al jaren überdegelijke hardware zoals processoren, maar bij het grote publiek is het niet de sexy naam waar de meeste mensen enthousiast van worden.

Toch denkt Qualcomm zich te kunnen meten met grote namen als Google en Samsung en dat het net als die twee een systeem kan bouwen dat je hele huis automatiseert. Dat moet op twee manieren gaan gebeuren: met open source-software, en chipsets voor andere fabrikanten.

Same old

In een demo laat Qualcomm zien hoe het lampen rood laat flikkeren als je de koelkastdeur open laat staan, en hoe je een sms krijgt om je thermostaat te regelen. Dat op zichzelf is niet meer zo heel interessant, want dat zagen we al een jaar geleden. Wij willen juist weten wat het systeem is dat álles kan automatiseren.

Eigen chipsets

Uiteraard heeft Qualcomm eigen hardware, of beter gezegd, het is een samenwerking aangegaan met tientallen bedrijven (waaronder LG) dat Qualcomm-chipsets gaat verwerken in hun producten. Op die manier zijn bepaalde producten van LG straks te gebruiken met het systeem van Qualcomm.

Open source-software

Minstens zo belangrijk als de hardware is de software, en daar zien we nog eens te meer waar Qualcomm goed in is. Het bedrijf heeft de handen ineen geslagen met een flink aantal softwarebouwers, en werkt samen aan een open source-systeem dat door iedereen in te zien is. Daardoor kunnen ontwikkelaars aan de gang met het programma, zodat er (a la Nest) een grote hoeveelheid apps beschikbaar moet komen.

In de gaten houden

Qualcomms systeem zit nog in een vroeg stadium, dus is er geen peil te trekken op de release-datum of op toekomstige ontwikkelingen. Maar het ziet er interessant genoeg uit om in de gaten te houden, en wij zouden PCM niet zijn als we dat niet deden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, IFA 2014

Tags: ifa2014

Nieuws headlines

Laatste reactie