Zo kun je je Google-account beveiligen met je telefoon

© PXimport

Zo kun je je Google-account beveiligen met je telefoon

Geplaatst: 3 februari 2020 - 04:01

Aangepast: 14 december 2022 - 13:22

Justin Doornekamp

In april vorig jaar kondigde Google aan dat gebruikers nu hun Android-telefoon als beveiligingssleutels kunnen gebruiken voor Google-accounts. Sinds kort is deze optie ook beschikbaar voor iPhones. Wij leggen uit hoe dat werkt.

Binnen je Google-account kun je nu je iPhone gebruiken als beveiligingssleutel met behulp van de tweefactorauthenticatie. Dit werkt voor Gmail, Google Drive en andere Google-diensten. Als je bij deze diensten wilt inloggen, dan vul je zoals altijd je gebruikersnaam en wachtwoord in, maar zorg je er nu ook voor dat Bluetooth aanstaat op je iPhone. Vervolgens herkent je telefoon dat je wilt inloggen op het betreffende Google-account, zoals dat ook werkt bij een fysieke beveiligingssleutel.

Aan de slag

Om je iPhone in te stellen als beveiligingssleutel dien je er eerst zeker van te zijn dat deze draait op iOS 10 (die in september 2016 uitkwam) of later. Ook moet je zorgen dat je de Smart-Lock-app (versie 1.6 of later) installeert op je iPhone. Android-telefoons hebben deze app niet nodig.

Vervolgens schakel je de tweefactorauthenticatie in, door naar je Google-account te gaan en in het linker navigatievenster op Beveiliging te klikken. Klik in het venster Inloggen bij Google op Authenticatie in twee stappen en vervolgens op Aan de slag. Volg daarna de stappen die je op het scherm ziet.

 

© PXimport

Heb je dit gedaan, dan surf je in de Chrome-browser (andere browsers worden momenteel niet ondersteund) naar deze link. Selecteer Verificatie in twee stappen onder Inloggen bij Google en klik op Beveiligingssleutel toevoegen. Daar vind je nu iPhone. Wil je je Android-telefoon toevoegen als beveiligingssleutel, dan druk je uiteraard op Android.

Druk op Toevoegen, volg de instructies op het scherm en schakel de ingebouwde beveiligingssleutel op je iPhone in door op Ja, ik doe mee te tikken als je daarom wordt gevraagd. Veel meer komt er niet bij kijken.

Stuk veiliger

Iedere keer als je nu inlogt op je Google-account en Bluetooth aan hebt staan, dan zal je iPhone via de Smart-Lock-app een melding krijgen ter verificatie.

Let er bovendien op dat je dicht bij je laptop of computer moet zitten als je inlogt op je account, omdat je iPhone of Android-telefoon anders niet de koppeling kan maken. Dit klinkt misschien als een vervelende beperking, maar is eigenlijk een stuk veiliger dan bijvoorbeeld de Google Authenticator-app, waarbij de verificatiecode binnen de app wordt gegenereerd in plaats van direct in de iPhone.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten