De beste zakelijke online diensten

Software kopen en installeren is minder vaak een noodzaak. De online alternatieven worden steeds beter en zijn altijd en overal bereikbaar. We geven je een overzicht.

Ben je actief voor een club, als ondernemer of ben je zelfstandige, dan heb je waarschijnlijk je (over)volle agenda. Daar kun je wat aan doen door je productiviteit te verhogen, bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van clouddiensten. In plaats van software regel je je administratie, relatiebeheer en andere zaken gewoon vanuit de browser, waar en wanneer je dat maar wilt. Bijkomend voordeel: een dure pc of notebook is niet langer noodzakelijk want in principe heb je genoeg aan een lichte en voordelige Chromebook of tablet.


Slimme kantoor apps

Microsoft Office Online en Google Drive zijn voor veel mensen de eerste keuze wanneer ze besluiten om hun documenten voortaan online te beheren. Maar er is meer. Zo biedt Zoho naast de standaard Office apps online ook crm, project management en facturatie. Dit laatste kan ook met Digitale Factuur dat tegelijkertijd ook controleert of betalingen zijn voldaan en je uren kan bijhouden. In Nederland zijn overigens tientallen diensten waar je boekhouding online kan doen. De meeste uitgebreide hiervan is Reeleezee. En natuurlijk onderhoud je het contact met je leden, klanten en andere relaties ook digitaal, bijvoorbeeld met behulp van MailChimp waarmee je heel eenvoudig nieuwsbrieven verstuurd.

Websites bouwen en beheren

“Ik ben op internet, dus ik besta.” Dit geldt zeker voor zelfstandigen, want een website is essentieel voor het trekken van nieuwe klanten. En stichtingen en verenigingen zouden weinig leden kunnen werven wanneer ze geen site zouden hebben waarop ze zich kunnen presenteren.

Gelukkig is het niet langer noodzakelijk om met behulp van een webeditor en ftp-programaa een site in elkaar te zetten. Moderne content management systemen zoals WordPress zijn helemaal met behulp van de browser in te richten. Weinig tijd of weinig geduld? Bij Mijndomein.nl kunnen gebruikers met behulp van de online tool Websitemaker zonder technische kennis met behulp van een groot aantal kant-en-klaar sjablonen heel gemakkelijk een blog of fotoalbum maken en bijhouden.


Aantekeningen maken en meer

Gespreksverslagen, ideeën, krabbels en plannen kun je uitstekend opschrijven en organiseren in OneNote Online. Dit is het online broertje van de OneNote app (Android, Windows Phone en ioS) en de OneNote software (Windows, Mac) en het spreekt voor zich dat je notities automatisch tussen je apparaten worden gesynchroniseerd wanneer je de software hierop installeert. Check zeker even de OneNote Clipper die als add-on (Firefox) en extensie (Chrome) beschikbaar is en waarmee je vanuit je brower direct notities en knipsels naar OneNote kunt sturen. Er zijn tal van alternatieven, zoals Evernote, Google Keep, Simplenote en het zeer interessante Laverna dat je zelfs op je eigen hosting account kunt installeren.
Wachtwoorden bewaren

Nee, je gebruikt niet voor iedere online account en e-mailadres hetzelfde wachtwoord en je krabbelt je wachtwoorden ook niet achter in je agenda of ergens in je telefoon. In plaats daarvan gebruik je vanaf nu veilige en niet te raden wachtwoorden die je online versleuteld bewaard bij de online password manager LastPass. Het enige dat je nog hoeft te onthouden is het wachtwoord voor deze account. LastPass staat op eenzame hoogte maar er zijn wel een paar alternatieven: Clipperz en Passpack.


Social Media beheersen

Wie zijn zaak, club of bedrijf onder de aandacht wil brengen, kan niet om het gebruik van social media heen. Maar hoe zorg je er op een makkelijke manier voor dat je berichten op het juiste moment op Linkedin, Google+, Twitter en andere sociale netwerken verschijnen en kun je reacties bijhouden en meten? Hootsuite is op dit moment het meest complete online dashboard waarmee je al je accounts kunt beheren en biedt alle tools om het online gesprek aan te gaan. Een goed alternatief os Socialoomph. Ben je echt een Twitter-fan, dan is TweetDeck waarschijnlijk je eerste keuze.

Presentatie maken en geven

Loopt je nog met PowerPoint 2010 OpenOffice / LibreOffice Impress te rommelen voor het maken van presentaties? Dat kan toch stukken makkelijker. Bijvoorbeeld met Google Presentaties (onderdeel van Google Drive) waarmee je zelfs met meerdere mensen tegelijkertijd aan dezelfde presentatie kunt werken. Microsoft biedt met PowerPoint Online dat onderdeel is van OneDrive vrijwel dezelfde mogelijkheden. Als je echt iets anders wilt en indruk wilt maken op je publiek, kan dan eens naar Prezi dat allerlei mogelijkheden biedt om spectaculaire animaties aan je presentaties toe te voegen.

Wil je presentaties delen die je niet met een online tool hebt gemaakt? Upload ze dan naar  Slideshare waardoor je ze bijvoorbeeld ook in je website kunt plaatsen.Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Mijndomein.nl. De redactie van PCM was niet betrokken bij de totstandkoming van dit artikel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Hosting

Tags: Hootsuite, kantoor apps, laverna, digitale factuur