abonneren

Zen Aurvana

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De in-ear-koptelefoon is populair gemaakt door Shure, maar niet iedereen is bereid honderden euro's neer te leggen voor een hoofdtelefoon. Dankzij Sony zijn dergelijke koptelefoons nu voor minder dan 50 euro te koop. Ook Creative bemoeit zich met deze markt.

Creative heeft naast de solide Aurvana DJ-koptelefoon ook een in-ear-koptelefoon in het assortiment. De Zen Aurvana is bedoeld voor mensen die graag een kleine koptelefoon willen, maar geen genoegen nemen met de standaard oortjes die ze bij hun mp3-speler krijgen. In-ears hebben een aantal voordelen boven de normale oortjes: ze vallen minder snel uit het oor, bieden een beter geluid en zorgen minder snel voor gehoorbeschadiging. Dit laatste, omdat ze door hun design ook geluiden van buitenaf tegenhouden. Hierdoor hoeft u het volume minder hard te zetten, waar uw oren u dankbaar voor zijn.

De Zen Aurvana zien er simpel doch elegant uit. Het zwarte design is tijdloos. Creative levert maar liefst drie verschillende maten rubbertjes mee, zodat de koptelefoon bij vrijwel iedereen comfortabel zit. Voor de zekerheid levert Creative ook nog eens reservesetjes mee. Het meegeleverde reisdoosje waarin de koptelefoon bewaard kan worden is handig, al zal niet iedereen er gebruik van maken. Hetzelfde geldt voor de speciale vliegtuigadapter die Creative meelevert: qua accessoires zit u dus prima bij de Aurvana.

In tegenstelling tot de in-ear-phones van Sony heeft Creative ervoor gekozen om de bedrading niet van rubber te maken, maar van stugger pvc. Het nadeel is dat de koorden minder buigzaam zijn en wat meer 'trekken'. Het voordeel is dat ze zeker langer meegaan: in onze tests houden de rubber Sony-koorden het niet al te lang vol. Het is jammer dat Creative de draad aan één kant niet langer gemaakt heeft, zoals vaak het geval is. Door de solide bouw van de koptelefoons vinden we dit echter geen ramp.

Over de geluidskwaliteit kunnen we kort zijn: u kunt voor de prijs van de Aurvana niet het niveau van een Shure-setje verwachten. Desondanks zijn we tevreden over het geluid dat de in-ears weten te produceren. De midrange is aan de zwakke kant en de bassen zijn niet geweldig, maar wie op normaal volume naar muziek luistert zal zich hier niet heel erg aan irriteren. De Zen Aurvana is overigens door zijn korte kabellengte duidelijk bedoeld voor draagbare muziekspelers en niet voor gebruik achter het bureau.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zit comfortabel
  • Veel accessoires
  • Geluidskwaliteit niet fantastisch
Muziekliefhebbers moeten vooral bij hun Shure's blijven. De Creative Zen Aurvana haalt het niveau van deze in-ear-headphones bij lange na niet. Maar dat is ook niet nodig: Creative heeft met de Zen Aurvana een setje in-ears die prima zijn voor de casual gebruiker die wat meer uit zijn iPod wil persen dan met de standaard meegeleverde oortjes mogelijk is. De Zen Aurvana zit lekker, wordt met veel accessoires geleverd en wie goed zoekt kan ze voor zo'n € 75 weten te vinden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Headsets

Tags: